Rusland reageert met importverbod op groente, fruit en zuivel uit Europa en de Verenigde Staten

In reactie op de sancties van de EU en de VS heeft Rusland besloten een importverbod in te stellen op landbouwproducten uit de sanctielanden. President Vladimir Poetin heeft de regering gisteren opgedragen een lijst samen te stellen van goederen die niet meer mogen worden geïmporteerd. Uit de VS wordt in elk geval de volledige import van landbouwproducten geblokkeerd. Vandaag wordt de rest van de lijst bekendgemaakt. Volgens het decreet geldt het verbod een jaar. Het importverbod zou worden ingesteld „met als doel de veiligheid van de Russische federatie te garanderen”. Jaarlijks importeert Rusland voor 1 miljard dollar (748 miljoen euro) aan landbouwproducten uit de Verenigde Staten, in 2013 was dat vanuit de EU-landen voor 11,8 miljard euro. Op 29 juli stelde de EU economische sancties in tegen Rusland om het land te straffen voor de steun aan de rebellen in het oosten van Oekraïne. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov ging gisteren niet in op geruchten dat Rusland het luchtruim zou sluiten voor vliegverkeer uit Europa.

    • NRC