‘Duizenden christenen vluchten voor IS’ - paus doet oproep voor hulp

In het noorden van Irak zijn christenen massaal op de vlucht geslagen voor de strijders van IS.
In het noorden van Irak zijn christenen massaal op de vlucht geslagen voor de strijders van IS. Foto Reuters / Muhammad Hamed

Duizenden Iraakse christenen zijn in het noorden van Irak op de vlucht geslagen voor de opmars van de jihadisten van Islamitische Staat (IS). Dat hebben christelijke leiders en organisaties vanochtend gemeld. De jihadisten zouden verschillende christelijke stadjes in het Koeridsche noorden hebben veroverd.

Bisschop Joseph Tomas zei tegen persbureau AP dat het stad Qaraqoush en een aantal andere christelijke stadjes sinds vanochtend in handen zijn van strijders van de Islamitische Staat. Koerdische strijders, die de stadjes tot nu toe hadden beschermd en fel verzet hebben geleverd tegen IS, moesten vanochtend samen met duizenden burgers uit het gebied vluchten. Qaraqoush, een stad waar 50.000 christenen leven, ligt 30 kilometer ten zuidoosten van Mosul, dat in juni door IS werd veroverd.

Louis Sako, een patriarch met wie persbureau AFP sprak, zei dat zich in het noorden van Irak een “humanitaire ramp” voltrekt. Volgens de patriarch zijn strijders van IS kerken binnengegaan om daar kruizen te verwijderen en vernielingen aan te richten.

Een kaart van noord-Irak, met daarop aangegeven het plaatsje Qaraqoush:

Paus roept op tot beschermen vluchtelingen

Paus Franciscus heeft de internationale gemeenschap vanmiddag opgeroepen om maatregelen te nemen om de gevluchte christenen te beschermen en hen humanitaire hulp te bieden. De paus hoopt op speciale aandacht voor “diegenen die dakloos zijn en afhankelijk zijn van de solidariteit van anderen”.

In Irak woont één van ‘s werelds oudste christelijke gemeenschappen, maar het aantal christenen is er sinds de Amerikaanse invasie van 2003 rap afgenomen door het daaropvolgende sektarische geweld in het land.

Doden bij explosies in Kirkuk

In de noordelijke stad Kirkuk werden volgens bronnen van persbureau Reuters vanmiddag negen mensen gedood bij een aanslag met een autobom. Pluimen dikke zwarte rook waren boven de stad te zien terwijl ambulances zich naar de plek des onheils haasten. In en rond Kirkuk werd de afgelopen weken flink gevochten tussen Koerdische strijders en de jihadisten van IS.

De sunnitische extremisten van de Islamitische Staat hebben de afgelopen maanden grote delen van het noorden en westen van Irak veroverd. Het regeringsleger van de shi’itische premier Al-Maliki heeft beloofd de strijd met de jihadisten aan te binden, maar slaagt daar tot nu toe niet goed in. De opmars van ISIS in Irak geldt als de grootste crisis in het land sinds de laatste Amerikaanse gevechtstroepen zich in 2011 terugtrokken.

    • Pim van den Dool