‘Dit komt heel hard aan - ik ben totaal verbijsterd’

De artistiek leider van Bachfestival Dordrecht is ontslagen. Het bestuur vindt dat hij na een hersenbloeding in 2012 niet meer goed functioneert.

None

Hij dacht dat het bestuur met hem kwam praten over een subsidieaanvraag. Maar toen Jan Nuchelmans (64) vorige week woensdag een delegatie van het Bachfestival Dordrecht bij hem thuis ontving, kreeg de artistiek leider iets anders te horen: dat hij zou worden ontslagen.

De reden van zijn ontslag is nog niet doorgedrongen tot de man die medeoprichter was van het Utrechtse Festival Oude Muziek. Vanaf de eerste editie in 2010 werkte hij voor het tweejaarlijkse Dordtse festival. Nuchelmans denkt dat het op zoek is naar een ander profiel. Maar het festival zelf noemt een andere reden. „Het is niet verantwoord om hem te belasten met de inspanningen die bij een festival horen”, zegt bestuursvoorzitter Jannie van der Loos. „Hij kan het niet meer opbrengen.”

In november 2012 kreeg Nuchelmans een hersenbloeding. Zijn linkerarm is verlamd, net als zijn linkerbeen. Hij kan maar korte stukjes lopen. Hoofdrekenen is lastig geworden.

„Ze denken dat ik grote emoties niet aankan”, zegt hij thuis in Utrecht. Hij wijst naar zijn hoofd. „Ik heb een mobiliteitsbeperking, ja, maar dat wil niet zeggen dat het hier niet werkt. Ik ben totaal verbijsterd.”

Begrijpt u waarom u ontslagen bent?

„Nee. Ze zijn er ook vaag over. Ze zeggen wel dat ze graag willen dat ik als adviseur betrokken blijf. Laatst stuurde ik een voorstel voor het nieuwe artistieke profiel, daar zijn ze niet op ingegaan. Dat zou kunnen betekenen dat ze een concreet beeld hebben dat niet met het mijne samenvalt. Bij de vorige editie viel het aantal bezoekers tegen. Maar dat is niet iets waar je nu iets aan verandert.”

Kon u zich nog vinden in het profiel?

„De ambitie was om Bach toegankelijker te maken. De programmering viel uiteen in ‘Bach puur’, de muziek van Johann Sebastian Bach zoals we gewend zijn, en ‘Bach anders’, met vertalingen naar genres voor een breed publiek – pop, jazz. Dat laatste was niet mijn specialisme, maar ik heb me er altijd voor opengesteld.”

Op het bijzettafeltje naast zijn stoel ligt een stapel boeken over Bach. Hij las ze om inspiratie op te doen voor nieuwe programma’s. „Ik heb even geen zin meer om ze open te slaan”, zucht Nuchelmans. „Dat zou nog het ergste zijn: dat ik geen noten meer van Bach kan horen zonder aan deze situatie te denken.”

Wat gaat u nu doen?

„Ik heb nog zo veel ideeën voor festivals in mijn hoofd. Maar ik weet niet of ik er nog eens aan begin. Misschien moet ik de knop eens uitzetten. Dit komt hard aan.”

Van der Loos zegt in een reactie „diep respect” te hebben voor Nuchelmans. „We hebben twee jaar de tijd genomen om te kijken hoe zijn genezingsproces zou verlopen”, zegt ze. Voorbeelden van disfunctioneren wil ze niet geven. „Het ging gewoon niet meer. Dit is voor iedereen dramatisch.”

    • Merlijn Kerkhof