Opinie

    • Christiaan Weijts

Dit is de zomer van de vrouwenborst

Vanuit Australië zou een nieuw modeverschijnsel overkomen: de microbikini. Christiaan Weijts heeft hem nog niet waargenomen.

None

Vlak vóór de zomer las ik op meerdere plaatsen over een trend die vanuit Australië nu ook onze Europese stranden zou bereiken: de microbikini. De foto’s toonden een kledingstuk dat niet meer behelsde dan een touwtje dat alleen de tepels bedekte, plus een bijpassend broekje dat, als ik het allemaal goed zag, slechts de binnenste schaamlippen bedekte.

Ik heb op de stranden rond Scheveningen nog niet één zo’n microbikini gezien. Sterker nog: volgens een enquête van het Franse blad Elle is zelfs het topless zonnen helemaal uit. Oorzaak: angst dat je plotseling op foto’s opduikt. Anders dan tijdens de topless-opmars in de jaren zeventig, heeft iedereen nu een camera op zak. En ineens zien je collega’s je blote tieten op Facebook.

Tegelijkertijd zijn er tientallen Amerikaanse en Britse sterren die zich juist met blote borsten op Twitter en Instagram tonen en vrouwen oproepen hun voorbeeld te volgen. #FreeTheNipple. Want waarom mogen mannen wel met blote tepels rondlopen? It’s just a nipple.

Het is de zomer van de vrouwenborsten.

Ik heb het vermoeden dat je vrouwen in vier typen kunt onderverdelen.

Type 1: bedekt haar borsten angstvallig, zelfs aan het strand, omdat die zich anders via de interne post op het werk verspreiden.

Type 2: hult de tepels in een microbikini.

Type 3: toont haar borsten strijdlustig op internet en bij politieke bijeenkomsten.

Type 4: laat haar borsten onbekommerd topless zonnen, alsof de strijd van type 3 al in hun voordeel is gewonnen.

Ook mannen kun je in vier typen verdelen. Degenen die op het eerste type vrouw vallen, op het tweede, het derde en op het vierde type. Zelf zweef ik tussen de eerste twee, die slechts in schijn aan elkaar tegenovergesteld zijn. In werkelijkheid erkennen ze allebei de seksuele lading van hun borsten, die drie en vier juist totaal willen uitbannen. Kil, verbeten en met succes schreeuwen ze de mannen toe om even onverschillig te blijven bij de aanblik van hun speelgoed als bij een bord afgedankt eten.

Als Free The Nipples de strijd wint, dan zal het de vrouwenborsten net zo vergaan als ooit de hielen of sleutelbenen die netjes bedekt moesten blijven en daarom mateloos opwonden.

We kunnen ons moeiteloos een toekomstige vrouwenbeweging voorstellen die vindt dat je gewoon in je blote kut over straat mag. Free The Labia Majora. Binnen een paar generaties zijn de schaamlippen effectief gedeseksualiseerd. Op de stranden zie je vrouwen hooguit nog met microstringetjes over de kleine schaamlippen. En zelfs daar zal een bevrijdingsbeweging tegen ten strijde trekken.

    • Christiaan Weijts