Dit brengen andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Wat kan Ajax doen met 95 miljoen?

Ajax is een rijke club. Hoe rijk precies, rekende RTLZ voor ons uit. Volgens de nieuwszender heeft de Amsterdamse club aan het einde van dit jaar om en nabij de 95 miljoen euro in kas. Dat terwijl de teller vier jaar geleden nog op een schamele 6 miljoen stond.

Hoe RTLZ aan dit bedrag komt? De site zette de inkomsten die komend seizoen (2014/2015) door Ajax gemaakt zullen worden aan kaartverkoop, Europees voetbal, seizoenkaarthouders en tv-rechten op een rij. Vervolgens werd het geld dat al aan transfers is verdiend en eventueel nog verdiend gaat worden, daar nog eens bij opgeteld. En tot slot werd rekening gehouden met het feit dat Ajax onder aanvoering van Johan Cruijff een “zuinige club aan het worden” is en dus geld zal besparen.

Wat kan Ajax doen met die 95 miljoen? RTLZ heeft wat suggesties. Een beursexit bijvoorbeeld. De Arena kopen. Dividend uitkeren. Of wellicht alle salarissen verdubbelen zodat Ajax zijn sterspelers langer kan behouden.

Geen zin in studieschuld? Doe aan studieschuldontwijkend gedrag

De stress om de juiste studiekeuze te maken is dit jaar wederom toegenomen. Niet alleen de vraag ‘wát ga ik studeren?’ maar ook ‘hoe ga ik het betalen?’ gaat steeds zwaarder wegen. Zeker nu het aantal afgestudeerden dat hun studieschuld niet kan terugbetalen, toeneemt.

Maar het kan ook anders, schrijft nrc.next vandaag. Gewoon niet gaan studeren maar meteen gaan werken. ‘Noem het studieschuldontwijkend gedrag.’

De krant vraagt zich uiteraard af of het verantwoord is om niet te studeren en sprak drie mensen die zich - ondanks gebrek aan een diploma - prima redden op de arbeidsmarkt. Een van hen is Jelmar, die zichzelf zonder opleiding omhoog wist te werken tot regisseur van commercials. Of hij dit pad andere mensen ook aan zou raden, durft hij niet te zeggen. “Het is de moeilijkere weg. Maar ik heb er veel aan gehad om zelf het wiel uit te vinden.”

Veel app-ontwikkelaars verdienen karig

Het lijkt goed nieuws. Het ontwikkelen van apps voor telefoons en tablets houdt dit jaar 670 Europeanen aan het werk. Dat is bijna een kwart meer dan vorig jaar. Maar, zegt de Volkskrant vandaag, het merendeel van de bouwers van al die software verdient er helemaal niks aan. Bijna de helft van de ontwikkelaars haalt er op jaarbasis slechts 375 euro mee binnen - of nog minder.

De krant haalt deze cijfers uit een nieuw onderzoek van onderzoeksbureau VisionMobile. Het bedrijf uit Londen trok een opvallend minder rooskleurige conclusie dan de studie waarover Neelie Kroes in februari nog jubelend sprak. Niet alleen telde het Brusselse onderzoek meer banen in de app-industrie, ook sprak het over jaarinkomsten van 17,5 miljard. VisionMobile houdt het op 12,3 miljard.

Hoe dit verschil zo enorm kan zijn, weet ook VisionMobile niet. Wel is duidelijk dat er veel ‘zombie-apps’ zijn die nooit in een lijst van Apple met meest gedownloade games verschijnen en dus weinig tot niks hebben opgeleverd. Ook zijn de twee bedrijven die het meest verdienen aan de app-industrie, de bekende grote spelers Apple en Google.

    • Anke Meijer