Disclosure & friends

De broers Guy en Howard Lawrence vormen als het duo Disclosure de spil van de Britse dancescene. Ze werkten samen met talloze topartiesten, van wie een aantal dit jaar ook op Lowlands te zien is.

Guy en Howard Lawrence van Disclosure
Guy en Howard Lawrence van Disclosure Foto Graeme Robertson / eyevine

De redding van de Britse dance, wordt Disclosure genoemd dankzij hun aantrekkelijke mengeling van pop, house en UK Garage. Nu dubstep de laatste jaren het domein is geworden van (overwegend) oudere mannen achter de draaitafels en sombere jongens op de dansvloer, zorgt de subtiele en toegankelijke muziek van Disclosure ervoor dat ook meisjes weer durven te dansen in de clubs. De broers Guy en Howard Lawrence scoorden in de nazomer van 2010 hun eerste clubhit met de gruizige beat van Offline Dexterity, gevolgd door een reeks slimme samenwerkingen met aanstormende vocalisten als Sam Smith, Aluna George en Eliza Doolittle. Inmiddels dingen ook internationale artiesten als Nile Rogers en Usher naar hun diensten als producers en remixers.

Guy (23) en Howard (20) Lawrence zijn nog maar een paar jaar bekeerd tot dancemuziek. Guy was drummer bij een indierockgroep en Howard luisterde alleen naar gevoelige singer-songwriters. Ze groeiden op in een forensenstadje ten zuiden van Londen. Hun vader speelde gitaar in een rockband en verdient zijn brood als veilingmeester. Boven het veilinghuis konden de broers herrie maken en tijdens een cursus muziektechnologie op school werd hun aandacht getrokken door dancemuziek. Grote clubgangers waren ze niet, maar optredens van Floating Points en Joy Orbison in het nabijgelegen dancemekka Brighton inspireerden hen om zelf tracks te gaan produceren. De Amerikaanse ‘godfather of garage’ Todd Edwards wordt door het duo als voorbeeld genoemd en ook de stuiterende beats van Wookie (hit: Battle uit 2000) leverden inspiratie.

Van het debuutalbum Settle (mei 2013) werden al meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Het duo stond in 2013 en 2014 op het Glastonburyfestival en sloot in april dit jaar het Amerikaanse Coachella af, na de Red Hot Chili Peppers. Ze zijn de spil in een nieuwe Britse dancescene die ook Rudimental en Duke Dumont voortbracht.

Na het succes van hun remix van Jessie Ware’s Running wil elke zichzelf respecterende topact een Disclosure-remix. In november 2013 verscheen Together, hun samenwerking met Nile Rogers (13) van Chic. Recentelijk werkten de broers met Q-Tip (14) van A Tribe Called Quest en met Usher (15).

Mary J. Blige (16) is te horen in een remix van Disclosure’s F for you.

Howard, de jongste van de twee, drinkt niet en vindt het maar gek dat mensen zich met drank en pillen volstoppen om te raven op Disclosures muziek. Ondanks hun succes beschouwen de broers zich nog altijd onderdeel van de dance-underground.

Sinds ze zichzelf op de hoes van Settle lieten afbeelden als twee kleine jongens met maskers van lijnen over hun gezicht getekend, is het gangbaar onder fans van Disclosure om zo’n ‘face mask’ op Facebook-profielfoto’s aan te brengen. Er is zelfs een Disclosure Face App om het masker automatisch op je foto te zetten, en een plug-in voor Photo Booth die hetzelfde effect teweegbrengt. Het masker werd al eens geprojecteerd op de Big Ben en duikt overal op, in reclame en in het Londense straatbeeld.

10) Sam Smith (vrijdag 13.55, Grolsch)

Toen Disclosure’s Guy Lawrence de stem van singer-songwriter Sam Smith voor het eerst hoorde dacht hij dat het een vrouw was. Later noemde hij het verbazingwekkend dat een man zo gevoelig kan zingen. Latch met zang van Smith werd de eerste internationale hit voor Disclosure, hoewel het met zijn 6/8-maatsoort aanvankelijk te weird werd gevonden om als single uit te brengen. Na zijn bijdrage aan de nummer-1-hit La la la van Nature Boy debuteerde Sam Smith (22) op eigen kracht met zijn album In The Lonely Hour met de hits Money on my mind en Stay with me.

11) Flume (vrijdag 19.30, Bravo)

De Australische producer/muzikant Harvey Streten (22) alias Flume begon op zijn dertiende met muziek maken, nadat hij een cd met een eenvoudig muziekprogramma gratis had gekregen bij een pak cornflakes. Zijn debuutalbum met de hit Holdin’ on verdrong One Direction van de nummer 1 in de Australische albumlijst. Hij blinkt uit in zwoele ambient elektronica met dubstep- en hiphopinvloeden. Zijn remix van Disclosure’s You & me met zang van Eliza Doolittle droeg bij aan hun succes.

12) London Grammar (afgelast) Hannah Reid, Dan Rothman en Dominic ‘Dot’ Major maakten eerst netjes hun studie aan de universiteit van Nottingham af voordat ze alles op hun sfeervolle elektronische popmuziek gooiden. Met haar statige stem en immer tragische ondertoon doet Hannah Reid afwisselend denken aan Portishead en Cocteau Twins, maar ook de oudere singer-songwriter Judie Tzuke geldt als invloed op haar intens persoonlijke zang. Disclosure werkte samen met London Grammar in het nummer Help me lose my mind. Bij optredens wordt Hannahs lijfelijke afwezigheid gecompenseerd door een animatie van het bij de band horende gezichtsmasker.

    • Jan Vollaard