De Melkweg blijkt een smakelijke cocktail

None

Misschien heeft u het altijd al gedacht. Maar nu is het ook aangetoond: de Melkweg ruikt naar frambozen en rum. Althans, binnen het centrum.

Astronomen van het Max Planck Instituut onderzochten met de Spaanse IRAM-telescoop de stofwolk Sagittarius B2, vlakbij het centrum van het Melkwegstelsel. Een van de chemische verbindingen die ze daar aantroffen was ethylformiaat. En we weten allemaal waar dat naar ruikt. Ethylformiaat is het dominante aromamolecuul in frambozen. En ook een belangrijk bestanddeel van het aroma van rum.

Op aarde ontstaat ethylformiaat als ethanol reageert met mierenzuur. Maar in de ruimte kunnen dit soort stoffen ook op andere manieren ontstaan, onder meer onder invloed van UV-straling. Zo blijkt alcohol bijvoorbeeld ook redelijk vaak voor te komen in de ruimte. Een smakelijke cocktail, die Melkweg.

De werkelijkheid is uiteraard minder rooskleurig. De smaak van frambozen bestaat uit veel meer verschillende aroma’s. De onderzoekers identificeerden daarnaast tot op heden nog zeker vijftig andere moleculen die de ervaring van de framboos wat in de weg zouden kunnen zitten. Maar het belangrijkste: er is geen zuurstof. Dat maakt het ruiken van frambozen in de ruimte een nogal theoretische aangelegenheid. Maar toch.

Om dat te vieren, maken we deze week een zomerse cocktail met rum en frambozen. Dan kunnen we zeggen dat die smaakt naar het centrum van de Melkweg. De Zacapa-rum in dit recept is een lekkere, maar ook vrij zoete rum. Gebruik je een minder zoete rum, doe er dan 5 ml siroop en een grammetje suiker extra bij.

Doe de frambozen met de suiker in een shaker en stamp tot een pulp. Doe dan alle andere ingrediënten erbij en vul de shaker met ijsklontjes. Shake het geheel ongeveer vijf seconden. Schenk het door een zeefje uit in een tumbler gevuld met crushed ice (zelf maken: ijsklontjes in theedoek en hard slaan). Serveer met twee korte zwarte rietjes die je door een framboos hebt gestoken.

    • Joël Broekaert