Cambodjatribunaal veroordeelt leiders Rode Khmer tot levenslang

Archiefbeeld met links Khieu Samphan en rechts Nuon Chea tijdens een persconferentie in 1998 nadat Pol Pot is overleden.
Archiefbeeld met links Khieu Samphan en rechts Nuon Chea tijdens een persconferentie in 1998 nadat Pol Pot is overleden. Foto AFP / Rob Elliott

Overlevenden van het regime van de Rode Khmer hebben er lang op moeten wachten, maar na bijna 35 jaar krijgen ze nu toch eindelijk gerechtigheid. Het Cambodjatribunaal van de VN heeft twee voormalige leiders van het regime in de jaren zeventig, Nuon Chea (88) en Khieu Samphan (83) tot levenslang veroordeeld wegens misdaden tegen de menselijkheid.

De twee zijn volgens het tribunaal schuldig aan “moord op grote schaal, politieke vervolging en andere inhumane daden zoals gedwongen verplaatsingen van mensen, verdwijningen en aanvallen op de menselijke waardigheid”. De beide mannen reageerden niet zichtbaar op het vonnis.

De rechter van het tribunaal vroeg de twee veroordeelden te gaan staan tijdens het vonnis, maar Nuon Chea zei dat hij te zwak was om uit zijn rolstoel op te staan, schrijft persbureau AP.

Vernietigend schrikbewind

De jaren van de Rode Khmer in ‘Democratisch Kampuchea’ duurden relatief kort, maar waren niet minder vernietigend voor het land. Naar schatting 1,7 miljoen Cambodjanen kwamen tijdens het bewind om het leven door ondervoeding, uitputting of executie, bijna een kwart van de bevolking op dat moment. Mensen moesten onder de noemer van agrarisch socialisme op grote schaal dwangarbeid verrichten op het land. Met name intellectuelen moesten het ontgelden. Mensen met alleen al een bril op werden zonder pardon geëxecuteerd.

Overlevenden van het regime omhelzen elkaar na de uitspraak. Foto AP / Heng Sinith

De leider van het maoïstische schrikbewind, Pol Pot, overleed in 1998. Nuon Chea, oftewel ‘broeder nummer 2’, was de plaatsvervanger van Pol Pot. Khieu Samphan was staatshoofd tijdens het regime. De voormalige minister van Buitenlandse Zaken, Ieng Sary, overleed vorig jaar.

De woordvoerder van het VN-tribunaal noemde de uitspraak “historisch”. Het tribunaal begon in 2006 met het vervolgen van nog levende leiders, maar tot nu toe was alleen nog maar een gevangenisdirecteur veroordeeld van de beruchte Tuol Sleng gevangenis. De veroordeelde Khmerleiders kunnen nog in beroep gaan tegen het vonnis, maar moeten sowieso in detentie blijven.