‘Blackstone brengt Nederlands grootste trustkantoor naar beurs’

Intertrust, een Nederlands kantoor gespecialiseerd in het oprichten van brievenbusbv’s, gaat mogelijk naar de beurs.

Intertrust, het voormalige trustkantoor van Fortis, werkt aan een beursgang. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De eigenaar van Intertrust, de Amerikaanse investeringsmaatschappij Blackstone, zou met de beursgang 2 miljard euro willen ophalen.

Intertrust is gespecialiseerd in het opzetten van fiscale constructies voor bedrijven, investeringsfondsen en vermogende particulieren, die ervoor moeten zorgen dat die zo weinig mogelijk belasting hoeven betalen. Nederland heeft een gunstig fiscaal regime voor zogenoemde brievenbusbv’s en heeft daardoor een omvangrijke trustsector.

Intertrust is het grootste trustkantoor van Nederland en ook wereldwijd een omvangrijke speler. Het heeft 1.500 werknemers in 24 landen. Het rekent tweederde van de 500 grootste bedrijven ter wereld tot zijn klantenkring, evenals 60 procent van de grootste private-equityfondsen.

Blackstone heeft volgens Bloomberg vier banken (Morgan Stanley, UBS, ABN Amro en Deutsche Bank) opdracht gegeven de beursgang voor te bereiden. Voor het besloot Intertrust naar de beurs te brengen, zou Blackstone nog een ‘superdividend’ uit het bedrijf hebben gehaald van 320 miljoen euro.

Blackstone heeft Intertrust volgens Bloomberg eind 2012 voor circa 700 miljoen euro gekocht van de Nederlandse investeringsmaatschappij Waterland, die het bedrijf op haar beurt in 2010 heeft overgenomen van de Nederlandse staat. Het trustkantoor zat in de boedel van de genationaliseerde Fortis Bank Nederland, en minister Jan Kees de Jager (Financiën, CDA) wilde er destijds graag vanaf.

Intertrust ging na de overname door Blackstone ook zelf op overnamepad: vorig jaar kocht het voor een onbekend bedrag concurrent ATC, ook een Nederlands trustkantoor, met 380 werknemers. Dankzij de overname kreeg Intertrust volgens directeur David de Buck „onbetwist” een leidende positie in Nederland, Luxemburg en op de Kaaimaneilanden – die alle drie bekendstaan om hun gunstige fiscale klimaat voor brievenbusmaatschappijen. Ook kreeg het bedrijf er dankzij de overname een kantoor bij op de Bahama’s.

Intertrust heeft ook vestigingen op de Britse Kanaaleilanden en Curaçao. Op datzelfde Antilliaanse eiland is het trustkantoor in 1952 opgericht – toen nog als onderdeel van Pierson, Heldring & Pierson. Deze vermogensbeheerder werd in 1975 overgenomen door de Amro Bank en in 1991 samengevoegd met Mees & Hope tot MeesPierson, dat in 1997 werd verkocht aan Fortis. De trusttak, die intussen MeesPierson Intertrust heette, werd in 2006 omgedoopt in Fortis Intertrust.