Bank of America dichtbij miljardenschikking in de VS

Na Citigroup en JPMorgan zou nu ook Bank of America een schikking bereikt hebben met de Amerikaanse justitie.

Bank of America staat volgens ingewijden op het punt om een schikking te treffen met de Amerikaanse justitie van tussen de 16 en 17 miljard dollar (12 en 12,8 miljard euro). Daarmee zou de Amerikaanse grootbank ontkomen aan vervolging voor het verkopen van dubieuze hypotheekproducten, die de kredietcrisis mede veroorzaakt hebben.

De bank zou justitie bij elkaar 9 miljard dollar betalen; de rest van het bedrag gaat naar gedupeerde klanten. Daarmee zou de bank een reeks rechtszaken bij verschillende rechtbanken afkopen. Veel van de claims hebben betrekking op financiële producten die meekwamen met Countrywide en Merrill Lynch, de banken die Bank of America in 2008 overnam. De bank zou met de overnames voor 965 miljard dollar aan ‘giftige’ hypotheekproducten in huis hebben gehaald.

De Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder en topman Brian T. Moynihan van Bank of America zouden het vorige week al eens geworden zijn over de hoofdlijnen van de schikking. Nu zou nog over details worden onderhandeld. Holder zou Moynihan gewaarschuwd hebben dat hij niet zou aarzelen de bank voor de rechter te dagen als de schikking niet in de buurt van de 17 miljard dollar zou uitkomen. De bank zou lange tijd niet meer dan 13 miljard hebben willen betalen.

Bank of America heeft tot nu toe nog niets naar buiten gebracht over de omvang van de schikking, maar kondigde gisteren wel aan dat het dividend omhoog gaat. De bank ziet af van een eerder plan om eigen aandelen in te kopen.

Als de schikking rondkomt, is Bank of America van alle Amerikaanse banken het hardst gestraft voor haar aandeel in de kredietcrisis. Citigroup schikte in juli voor 7 miljard dollar, JPMorgan Chase in november voor 13 miljard. Dat is nu nog het record. Eerder schikte Bank of America ook al voor 9,5 miljard dollar met de Amerikaanse toezichthouder op de hypotheekmarkt voor het verstrekken van misleidende informatie. (Bloomberg)