Australië houdt dag nationale rouw

De Australische premier Abbott spreekt tijdens een herdenkingsdienst in Melbourne. Foto EPA / Graham Denholm

De daders die het Maleisische vliegtuig MH17 hebben neergeschoten zullen hun veroordeling krijgen. Dat heeft de Australische premier Abbott vandaag gezegd op de dag dat het land een dag van nationale rouw houdt. Bij crash van de vlucht in Oekraïne kwamen 38 Australiërs om het leven.

Er zijn vandaag herdenkingen in Melbourne, waar zestien van de slachtoffers woonden. De premier zei tijdens de herdenkingsdienst in St. Patrick’s Cathedral dat de Australische onderzoekers en politie in Oekraïne de klok rond hadden gewerkt om alle stoffelijke overschotten te vinden van de slachtoffers:

“Er zal een tijd komen de daders te veroordelen, maar vandaag eren we de doden en rouwen we met de nabestaanden.”

De repatriëringsmissie in Oekraïne is gisteren afgebroken omdat het te gevaarlijk is in het gebied door de gevechten tussen de pro-Russische separatisten en het Oekraïense regeringsleger. Premier Mark Rutte zei dat de missie weliswaar ‘nu stopt’, maar niet ophoudt. De OVSE houdt zich gereed om het onderzoeksteam weer bij te staan zodra de missie weer wordt voortgezet, zo heeft de organisatie laten weten.

    • Anouk Eigenraam