Anekdotes van een mager bendelid

Snoop Dogg staat zondag om 13.45 op het Alpha-podium. Zijn debuutplaat Doggystyle uit 1993 geldt nog altijd als een van de beste hiphopplaten ooit.

None

Doggystyle (1993), het verkooprecords brekende debuut van Snoop (toen nog: Doggy) Dogg uit 1993, is een mijlpaal in de geschiedenis van hiphop, funk en popmuziek in het algemeen. Met achter de knoppen: Dr. Dre, de meest talentvolle maestro uit de rapgeschiedenis. Dr. Dre is een perfectionistische producer die een eenvoudige klap op een snaredrum of simpele sample van een pistoolschot zo kan mixen dat het klinkt alsof je middenin een glorieuze actiefilm zit. De hoofdrolspeler van deze film is Snoop Dogg die een jaar eerder al indruk had gemaakt op Dr. Dre’s solodebuut The Chronic met die warme, lome stem en die melodieuze, ontspannen rapstijl waarmee hij het genre gangstarap hielp vertragen. Op zijn eigen debuut werd Snoop nog meer het middelpunt van een kleurrijk universum dat putte uit blaxploitationfilms, gangcultuur, rap en de ongecensureerde mores en codes van een groep tieners uit de frontlinie van het straatgeweld in Los Angeles.

De onderkoelde rapstijl van Snoop paste perfect bij de melodieuze G-Funk van Dr. Dre. In de haast achteloze stijl die Snoop ontwikkelde als lid van rapgroep 213, samen met Warren G en geweldige gangstacrooner Nate Dogg, en waarvoor hij putte uit r&b, P-Funk en de raps van pioniers Too $hort, Ice Cube en talloze anderen, vertelde Snoop verhalen uit een buurt waar veel van zijn luisteraars zich nooit zouden durven vertonen. In Doggystyle volgen we hem daar op straat, tijdens een huisfeest (‘cuz my momma ain’t home’), in de gevangenis; we leren zijn seksleven kennen, wat hij het liefst rookt en drinkt, zijn wapens, zijn vrienden, zijn favoriete muziek. Snoop was nog geen cartoonheld, geen knuffelgangster met een meterslange joint, maar een talentvol, charismatisch en broodmager bendelid vol sterke anekdotes die aan de hand van de visionaire vakman Dr. Dre de internationale popcultuur opschudde.

    • Saul van Stapele