Opinie

    • Kim Bos

Alle dagen seks met Arie Boomsma

Kitty en Gerald hebben net in het bos gesekst.
Kitty en Gerald hebben net in het bos gesekst.

Het was even schrikken, die kop boven het persbericht over zijn nieuwste programma. ‘Alle dagen seks met Arie Boomsma’. Expres zo gedaan, natuurlijk.

Boomsma laat de gemoederen hoog oplopen. Je haat hem of je wilt met hem naar bed. Haters kunnen het vaak moeilijk uitleggen. Een vriend zei laatst: „Hij is gewoon zo verschrikkelijk supersymphatiek.” Liefhebbers krijgen een onzedelijke blik in hun ogen en geven hoog op van zijn emphatisch vermogen én zijn intelligentie. Boeken over Bach enzo.

Alle dagen seks – een omkering van 40 Dagen zonder seks, Boomsma’s doorbraak uit 2008 – gaat volgens de KRO over „communicatie tussen mensen”. „Wat doet het met je relatie als je dertig dagen lang elke dag een moment moet vinden om even echt samen te zijn?” (Samenzijn = seks). Geboetseerd naar Amerikaans voorbeeld. Sinds tien dagen zetten vier stellen iedere dag een filmpje online (alledagenseks.kro.nl) waarin ze reflecteren op hun veranderende liefdesleven. Op 21, 22 en 23 augustus zijn er uitzendingen in TV Lab, „de week voor vernieuwende televisie.”

Verkoopt de publieke omroep hier een lekkere emotieknaller à la SBS als wijze levensles? De televisie die Boomsma maakt, schurkt altijd tegen effectbejag aan (een traantje, een bewonderende zucht), maar het soort kwesties dat hij behandelde – pesten, homo’s, modern geloven – maakte zijn programma’s tot nu toe wel maatschappelijk relevant. Bij Alle dagen seks lijkt er echter geen sprake van een maatschappelijk probleem.

De vier koppels vertellen de camera dingen die beste vrienden alleen na een fles wijn mogen weten. Ze nemen de filmpjes zelf op. Ze liggen of zitten vaak op bed. Het is niet ingestudeerd, ze vertellen spontaan; ongemakkelijk en alledaags. Het gaat niet expliciet over de daad, eerder om alles eromheen.

Damion (31) en Barbara (27) hebben kindje van twee. „Tsja, Heb ik zin in seks? Nou, we moeten nog eten. Misschien daarna, als er een biertje in zit. Probleempje, Barbara is een beetje ongesteld. En we hebben een neefje op bezoek dus daar moeten we omheen werken.”

Of Ran (32) op de tiende dag over Esther (31). „Dat gevoel van moeten dat Esther soms heeft – want Ran wil zo graag. Ik ervaar nu hoe dat is.”

Ze bespreken ook de reacties uit de omgeving. Kitty (39) en Gerald (47) zijn een atypische stel – twintig jaar samen en al heel actief in bed. Op dag vijf vertelt Kitty dat ze „echt heel slecht heeft geslapen.” Ze merken dat in hun dorp iedereen van het experiment weet, maar bijna niemand begint erover. „Heb ik dingen gezegd waarvan ik denk: had ik dat wel moeten zeggen?” Ook andere stellen krijgen negatieve reacties. Het is interessant om te zien dat in een samenleving waarin taboes steeds verschuiven, het als ongepast wordt gezien om te praten over gebrek aan spektakel in de slaapkamers – want in essentie gaat het daarover.

Dit is mooi ruw materiaal, hopelijk blijven de uitzending tijdens TV Lab net zo onopgesmukt en eerlijk. Het spannende is nu vooral: hoe zal Arie Boomsma het doen?

    • Kim Bos