Aan de platja in Mallorca

illustratie jet peters
illustratie jet peters

Mallorca? Dat is toch die Duitse enclave in de mediterrane zee? Daar waar bierhallen staan waar ze in München U tegen zeggen? En waar ze grotere bratwürsten serveren dan in Berlijn? Nou dat klopt, en daar was ik dus twee weken terug.

Niet om Duitse pilsjes te drinken hoor, maar gewoon om een midweekje lang dagverse vis te eten, kannetjes sangria te drinken en van het goede Spaanse leven te genieten. Ook dat kan namelijk prima op Mallorca, het blijft ten slotte een Spaans eiland. Sterker nog, ik at tijdens mijn eerdere bezoeken aan steden als Barcelona, Madrid en Valencia nergens lekkerdere tapas dan hier.

Want voor de verandering stonden er een keer geen afgezaagde gehaktballetjes in tomatensaus, saaie aardappeltjes met aioli en moddervette gefrituurde inktvisringen op het menu. In plaats daarvan at ik het lekkerste hapje met ganzenlever ooit, kregen we kreeftenkroketjes en aardappeltaartjes voor onze neus en kregen we bordjes met typisch Mallorcaanse pa amb oli (letterlijk: brood met olie in het Catalaans) op tafel: Een tapa van geroosterd brood met tomatenpulp en plakjes Spaanse ham en kaas.

Het is een doodsimpel - maar erg lekker - gerecht en met de juiste producten ook heel makkelijk thuis na te maken. Het enige wat je nodig hebt, is lekker brood, rijpe tomaten, goede ham en een echte Spaanse kaas. Glaasje cava of een ander bubbelend wijntje erbij, Duits muziekje op de achtergrond en met je ogen dicht zou je zo aan de platja in Mallorca kunnen zitten.

    • Stéphanie Versteeg