’12 Years a Slave’ wint publieksprijs voor beste boekverfilming van het jaar

De boekverfilming 12 Years a Slave heeft ‘de Parel’ gewonnen, een nieuwe publieksprijs voor de beste boekverfilming van het afgelopen jaar. Dat meldt Stichting CPNB in een persbericht. De film van regisseur Steve McQueen, over de lotgevallen van een Afro-Amerikaanse man in het negentiende-eeuwse Amerika, kreeg volgens organisator CPNB ‘een ruime meerderheid’ van de in

Engelse regisseur Steve McQueen op 2 maart 2014 met in zijn handen de Oscar voor Beste Film voor '12 Years a Slave'.
Engelse regisseur Steve McQueen op 2 maart 2014 met in zijn handen de Oscar voor Beste Film voor '12 Years a Slave'. Foto ANP

De boekverfilming 12 Years a Slave heeft ‘de Parel’ gewonnen, een nieuwe publieksprijs voor de beste boekverfilming van het afgelopen jaar. Dat meldt Stichting CPNB in een persbericht.

De film van regisseur Steve McQueen, over de lotgevallen van een Afro-Amerikaanse man in het negentiende-eeuwse Amerika, kreeg volgens organisator CPNB ‘een ruime meerderheid’ van de in totaal 6700 uitgebrachte stemmen. De film won eerder dit jaar al een Golden Globe en een Oscar voor Beste Film.

De Parel betreft een nieuwe Nederlandse publieksprijs. Organisator CPNB stelde de gehele maand juli film- en literatuurliefhebbers in staat om, op besteboekverfilmingen.nl, te stemmen op de beste boekverfilming van het afgelopen jaar.

Ook genomineerd voor de Parel waren De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween, Het Diner, Philomena, The Hunger Games: Catching Fire en The Wolf of Wall Street. Het betreffen verfilmingen van de boeken van respectievelijk Jonas Jonasson, Herman Koch, Martin Sixsmith, Suzanne Collins en Jordan Belfort. De genomineerde films werden gekozen door Leo Hannewijk, directeur van Film by the Sea, André Nientied en Barend de Voogd, filmrecensenten van NU.nl.

De uitreiking van de prijs vindt plaats op 19 september 2014, tijdens de opening van Film by the Sea. Het Vlissingse festival voor boekverfilmingen vindt dit jaar voor de 16de keer plaats en duurt van 12 tot en met 21 september.

    • Roderick Nieuwenhuis