Wat is je fles wijn waard? Vivino vertelt je alles

Foto Vivino

Vijf mensen vertelden me op vijf verschillende momenten enthousiast over Vivino, een “heel gave wijn-app”. Dat klonk veelbelovend. Het idee van de app is simpel: je maakt een foto van het etiket van een wijnfles en Vivino geeft je informatie over de wijn die erin zit: wat de gemiddelde prijs is, van welke druif en welke wijngaard de wijn komt, bij welk eten hij past en wat anderen van de wijn vonden.

Iedereen kan een score tussen de 1 en 5 sterren geven, optioneel kun je een tekstje toevoegen en vertellen waar je de wijn voor welke prijs kocht. Je kunt ook per locatie zoeken: wat is de beste wijn bij mijn supermarkt? De app is gratis, voor wie beter overzicht in zijn ‘wijnkelder’ wil is er een pro-versie voor 4,49 euro.

Driftig scannen

Vivino bestaat al twee jaar. De afgelopen drie maanden maakten ze een flinke groei door en hebben nu 5 miljoen gebruikers – vandaar dat zoveel mensen de app nu aanprijzen. Fijn, want hoe meer gebruikers, hoe betrouwbaarder het gemiddelde cijfer is. De app werkt snel, binnen een paar seconden heb je alle informatie op je scherm.

Driftig begon ik de flessen in mijn wijnrek te scannen. “Wow, deze fles wijn kost 48 euro! Van wie hebben we die gekregen?” riep ik bij de eerste fles uit. De app bleek helaas een ander jaartal dan de fles aan te geven. Dat is met een druk op de knop aan te passen, die dure fles bleek eigenlijk ‘slechts’ 15 euro waard. Het overkwam me nog een paar keer: als Vivino twijfelt over een jaartal pakt hij gewoon een ‘goed jaar’.

Wijn onbekend? Dat zoeken we uit

De wijnkenners zijn kritisch: de beste wijn in het wijnrek van mijn ouders krijgt 3,5 van de 5 sterren. De wijn boven aan het lijstje ‘beste wijnen onder de 15 euro’ een 3,8. Een enkele keer komt het voor dat Vivino een wijn nog niet in het assortiment heeft. Daar heeft de app een oplossing voor: iemand van Vivino gaat op basis van de foto die je maakte handmatig op zoek naar informatie over de wijn.

Met Vivino hoef je wijn niet meer te kiezen op alleen het leuke etiket. Voortaan weet je wat je cadeau doet, én wat je krijgt natuurlijk…

Vivino Wine Scanner voor iPhone, Android en Windows Phone is gratis

Beoordeling:

****

    • Laura Wismans