Wat gebeurt er met Imtech? Deze bedrijven worden er nerveus van

Foto HH

Een beursexit, bedrijfsonderdelen verkopen, of zelfs het hele bedrijf uit elkaar trekken? Na nieuwe onthullingen over het fraudeschandaal met een Pools pretpark, werd gisteren meteen gespeculeerd over toekomstscenario’s voor Imtech. Alles lijkt mogelijk. De koers van het bedrijf bereikte ondertussen een historisch dieptepunt van 37 eurocent.

Het bedrijf uit Gouda is een technisch dienstverlener op het gebied van elektrotechniek, ICT en werktuigbouw. Dat is net zo breed als het klinkt. Het levert de techniek voor de besturing van zeeschepen, maar ontwikkelt ook manieren om energie op te wekken uit modder.

Imtech heeft ongeveer 26.000 werknemers, vooral in Europa. Vorig jaar leed het concern een nettoverlies van 696 miljoen euro bij een omzet van 4,9 miljard euro. En het bedrijf kampt met hoog oplopende schulden: inmiddels ruim 1 miljard euro, zo werd vorige week bekend.

Dat betekent dat naast Imtech zelf ook grote aandeelhouders en klanten nerveus worden. Maar wie zijn dat eigenlijk?

De grootste eigenaren

Bedrijven uit verschillende branches en van over de hele wereld hebben een belang in Imtech. De stichting Imtech heeft het grootste aandeel: bijna 40 procent (of 180 miljoen aandelen). De stichting is onafhankelijk van Imtech zelf, en heeft ‘het behartigen van Imtechs belangen’ als doel.

Maar ook ING Groep heeft ruim 5 procent in handen, net als de Amerikaanse beleggingsmaatschappij WAM Acquisitions. Andere belanghebbenden zijn het Hollandse Navitas Capital - de investeringsmaatschappij van de familie Zeeman - en de Noorse staatsbank Norges Bank.

De grootste klanten

Ook klanten komen vanuit de hele wereld naar Imtech toe. Dit zijn de belangrijkste klanten voor Imtech, gebaseerd op het percentage van de omzet dat het bedrijf bij deze klanten vandaan haalt. Dat percentage is een schatting van financieel persbureau Bloomberg.

1. Pfizer Inc (Verenigde Staten)
Dit farmaceutische bedrijf kun je kennen van merken als Advil (pijnstillers) en Centrum (vitaminen). Maar het maakt ook talloze andere medicijnen. In november maakte Imtech bekend dat het Pfizers superhygiënische ‘clean rooms’ in Ierland mag vernieuwen. In die ruimtes waren ze al verantwoordelijk voor de volledige technologische inrichting.

2. Thales SA (Frankrijk)
Deze luchtvaart- en defensiereus uit Frankrijk (omzet vorig jaar ruim 14 miljard euro) maakt systemen voor luchtverkeersleiding, levert elektronica voor in vliegtuigen en straaljagers, en bouwt auto’s voor de landmacht, waaronder die van Japan.

Delen van dit soort opdrachten besteden ze uit, onder meer aan Imtech, dat goed is met elektronica. In 2012 kreeg het bijvoorbeeld de opdracht om elektronica te leveren voor verschillende scheepsradarinstallaties.

3. Caterpillar Inc (Verenigde Staten)
Dit Amerikaanse bouw-, mijnbouw- en bosbouwbedrijf maakt onder meer groot bouwmaterieel, zoals laadkranen en asfalteermachines. Voor de fabrieken van Caterpillar bij het Duitse Kiel (boven Hamburg) regelt Imtech het energiemanagement: energie, stoom, gas, water en perslucht. Het contract, met een waarde van 130 miljoen euro, loopt nog tot 2019.

4. Airbus Group NV (Frankrijk)
Vliegtuigbouwer Airbus en Imtech werken al jaren samen. Zo sloten ze eind 2012 een tienjarige samenwerkingsovereenkomst. Imtech mag daardoor wereldwijd de drooghallen van Airbus van nieuwe droogtechnologie voorzien - inclusief onderhoud. Met de technologie droogt de verf op Airbus-vliegtuigen twee keer zo snel.

5. Marine Harvest AS (Noorwegen)
Ook op zee werkt Imtech aan zijn netwerk. Het bouwt mee aan schepen, groene technologie en informatietechnologie. De afdeling Marine werkt voor zo’n duizend klanten. Daarvan is Marine Harvest, een van de grootste producenten en leveranciers van vis wereldwijd, er één. Zo vernieuwde Imtech al eens de hele IT-omgeving van Marine Harvest.

6. Koninklijke Philips (Nederland)
0,84 procent van de omzet van Imtech komt van Philips. Het Nederlandse elektronicabedrijf gebruikt Imtech voor installaties. Dit jaar werken ze bijvoorbeeld in Zweden samen aan een duurzame lichtinstallatie bij het energiebedrijf E.ON.

Vorig jaar installeerde Imtech voor Philips in Ermelo markeringslichten op straat voor slechtzienden. En de voorzitter van de raad van commissarissen van Imtech, is ook commissaris bij Philips.

    • Yordi Dam, Anouk van Kampen & Christiaan Pelgrim