VS wijten nieuw lek aan ‘tweede Snowden’

De Amerikaanse regering is volgens de nieuwszender CNN tot de conclusie gekomen dat er na Edward Snowden nu opnieuw iemand documenten van inlichtingendiensten lekt naar de pers. Het bewijs daarvoor zou zijn geleverd door een recente publicatie van Glenn Greenwald, de journalist die vorig jaar juni ook de eerste onthullingen van Snowden naar buiten bracht.

Op zijn website The Intercept publiceerde Greenwald gisteren een artikel over de groei van databanken van de Amerikaanse regering waarin lijsten worden bijgehouden met namen van terroristen en mogelijke terroristen. Het stuk is gebaseerd op een document van het Nationale Centrum voor Terrorismebestrijding, dat dateert van augustus 2013. Toen was Snowden in zijn poging om uit handen van de Amerikaanse justitie te blijven al gestrand in Rusland (waar hij nu in afwachting is van een verlenging van zijn verblijfsvergunning, die op 1 augustus is verlopen).

Greenwald heeft er eerder al op gezinspeeld dat er een nieuwe klokkenluider is. In zijn nieuwe artikel laat hij zien dat zo’n 680.000 mensen op terroristenlijsten van de zogeheten Terrorist Screening Database staan. Hun namen kunnen gedeeld worden met lokale politie, particulieren bedrijven die voor de overheid werken en buitenlandse regeringen. Van deze 680.000 mensen is van 280.000 geen verbinding met een terreurorganisatie bekend. Wie op de lijst voorkomt kan daardoor onder meer de toegang tot vliegtuigen of landen ontzegd worden.

De vijf steden met de meeste inwoners op de lijst van terroristen en mogelijke terroristen zijn New York, Dearborn (in Michigan), Houston, San Diego en Chicago. Dearborn, bij Detroit, is aanzienlijk kleiner dan de andere steden, maar veertig procent van de bevolking is van Arabische komaf. Bewoners en organisaties voor burgerrechten klagen al lang dat moslims en ook sikhs in Dearborn en omgeving onevenredig vaak worden aangehouden door de politie.