VS overwegen onderzoek naar lekken geheim document

Foto van een grootboek, verstrekt door het Amerikaanse National Counterterrorism Center (NCTC), met daarop namen van vermeende terroristen. Zo werd dit vroeger bijgehouden.
Foto van een grootboek, verstrekt door het Amerikaanse National Counterterrorism Center (NCTC), met daarop namen van vermeende terroristen. Zo werd dit vroeger bijgehouden. Foto AP / NTC

Functionarissen bij de Amerikaanse inlichtingendiensten overwegen een strafrechtelijk onderzoek te starten naar het veronderstelde lekken van een geheim anti-terreurdocument. Omdat het document, gelekt aan The Intercept, uit augustus 2013 komt, bestaat er speculatie dat er mogelijk een andere klokkenluider dan Edward Snowden aan het werk is. CNN zegt dat de regering dit al geconcludeerd heeft, Reuters schrijft dat ze dat nog niet zeker weet.

Omdat er boven het document staat dat het geheim is, is het agentschap dat daarvoor verantwoordelijk is, in dit geval het National Counterterrorism Center, verplicht te overwegen een lek door te verwijzen naar justitie. Door justitie wordt dan bepaald of er strafrechtelijk onderzoek komt.

Het document in kwestie bevat een statistische uiteenzetting van de typen mensen van wie de namen en persoonlijke informatie op twee datanetwerken van de regering staan. Deze mensen zouden banden met militanten hebben. Het document werd gisteren op de website The Intercept gepubliceerd, de site die werd gestart door voormalig The Guardian-redacteur Glenn Greenwald en filmmaker Laura Poitras, ‘vertrouwenspersonen’ van klokkenluider Edward Snowden.

680.000 mensen

Op de infographic die gelekt werd aan de website staat onder andere dat er 680.000 mensen in de gaten worden gehouden in de zogenoemde Terrorist Screening Database. 280.000 van deze mensen zouden volgens de regering “geen erkende band met een terreurgroep” hebben. Ongeveer hetzelfde aantal heeft veronderstelde contacten met meerdere specifieke militantengroepen, waaronder Al-Qaeda, Hamas en Hezbollah.

Onder de selectievere lijsten, zo wijst de infographic uit, is een no-flylist waarop in totaal 47.000 mensen staan. Zij zouden niet mogen vliegen. Nog eens 16.000 mensen zouden extra gescreend moeten worden door het personeel op het vliegveld voordat ze aan boord van een vliegtuig mogen.

    • Frank Huiskamp