VS: ongeveer zestig procent chemicaliën Syrië vernietigd

Containers met Syrische chemicaliën aan boord van het Deense schip de Ark Futura in de Italiaanse haven van Gioia Tauro begin juli.
Containers met Syrische chemicaliën aan boord van het Deense schip de Ark Futura in de Italiaanse haven van Gioia Tauro begin juli. Foto AP

De Verenigde Staten hebben de VN-Veiligheidsraad meegedeeld dat ze ongeveer zestig procent van de Syrische chemicaliën onschadelijk hebben gemaakt. De VS kwamen met het bericht na een gesprek met Sigrid Kaag, de Nederlandse VN-diplomaat die de internationale missie leidt die alle chemische wapens uit Syrië moet halen en vernietigen.

Begin juli werden Syrische chemische materialen in Italië op een Amerikaans schip geladen. Op open zee werd toen begonnen met het vernietigen van het materiaal. Door Syrië zijn onder andere mosterdgas en de grondstoffen voor het zenuwgas sarin overhandigd.

Deal na chemische aanval Damascus

Syrië ging akkoord met het overhandigen van zijn arsenaal aan chemische wapens toen de VS met luchtaanvallen dreigden als antwoord op een gifgasaanval in een buitenwijk van de Syrische hoofdstad Damascus. Daarbij kwamen waarschijnlijk meer dan duizend mensen om het leven, schrijft persbureau AP. Het blijft wel de vraag of president Bashar Assad niet nog gifgassen verborgen houdt en of hij de rebellen in het land aanvalt met chloorgas, dat niet specifiek als chemisch wapen aangemerkt wordt.

Kaag heeft gisteren tijdens een bijeenkomst de methoden besproken waarmee de twaalf chemische-wapeninstallaties die door Syrië zijn opgegeven zullen worden vernietigd. Dat vernietigen zal ongeveer een half jaar duren, zo zei de VN-diplomaat.

    • Frank Huiskamp