Rusland roept VN-raad bijeen om Oekraïne

Rusland heeft gisteravond de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bijeen geroepen vanwege de situatie in het oosten van Oekraïne. Meer dan 285.000 mensen zijn hun woonplaats daar ontvlucht, blijkt uit cijfers die de Verenigde Naties gisteren vrijgaven. Rusland trekt ondertussen steeds meer troepen samen aan de grens met Oekraïne. De Russische president Vladimir Poetin staat onder grote druk van Russische nationalisten om de opstandelingen daar te helpen. Die komen steeds verder in de verdrukking in de strijd met het Oekraïense leger, waardoor een Russische invasie nadrukkelijker tot de mogelijkheden behoort. Wellicht onder het mom van een humanitaire interventie. De strijd in Oekraïne bereikte gisteren de buitenwijken van separatistenbolwerk Donetsk.