Van Zaandam naar de wereldtop

Turks-Nederlandse voetballer speelt vanavond met Besiktas tegen Feyenoord

Oguzhan Özyakup hoopt met Besiktas het hoofdtoernooi van de Champions League te bereiken. Foto Ozan Kose

Drie wedstrijden moet Oguzhan Özyakup (21), geboren in Zaandam, nog zien te overleven met Besiktas voordat hij zijn debuut kan maken in het hoofdtoernooi van de Champions League. Eerst maar eens zien te winnen vanavond in Istanbul, tegen Feyenoord.

Als dat lukt, speelt Besiktas in de play-offs om een plek in het hoofdtoernooi van het miljoenenbal. En krijgt Özyakup de mogelijkheid om zijn tot nu toe enige Champions League-herinnering uit te wissen.

Het moment staat hem nog helder voor de geest. Na ruim drieënhalf jaar bij Arsenal te hebben gespeeld, krijgt hij op 6 maart 2012 eindelijk zijn kans zijn debuut te maken in de Champions League. Dat denkt hij althans.

Nadat Arsenal tegen AC Milan in een spectaculaire eerste helft op 3-0 is gekomen – en daarmee bijna de 4-0 nederlaag uit de eerste wedstrijd heeft goedgemaakt – mag Özyakup in de tweede helft gaan warmlopen.

Een kwartier voor tijd wordt hij geroepen door trainer Arsène Wenger. Hij moest zich klaarmaken voor een invalbeurt, zegt hij telefonisch vanuit Istanbul. „Toen ik klaar was, zei hij dat ik nog even moest wachten. Hij riep daarna ook Marouane Chamakh. Dus ik dacht dat we er samen in zouden komen. Maar alleen Chamakh kwam erin. Wenger zei tegen mij dat ik me warm moest houden. Maar uiteindelijk kwam ik er nooit meer in.”

Dat hij er die avond tegen AC Milan zo dichtbij is, maar uiteindelijk toch niet speelt, valt hem zwaar. „Na die wedstrijd heb ik echt de hele nacht niet kunnen slapen. Als ik erin was gekomen, weet ik zeker dat ik een assist had kunnen geven of had kunnen scoren. Dan hadden we echt kans gehad om naar de volgende ronde te gaan.”

Besiktas

De volgende dag heeft hij met de trainer van het beloftenelftal en hoofdtrainer Wenger een gesprek. Die vertellen hem dat hij geduld moet hebben. „Maar ik zei dat ik vond dat ik klaar was om te spelen, of dat nou bij Arsenal was of ergens anders. Ik moest gaan spelen, dat was het enige wat ik op dat moment dacht.”

Na jaren vooral in de beloftenelftallen te hebben gespeeld beseft Özyakup dat een vertrek de beste optie is. Uiteindelijk kiest hij voor Besiktas uit Turkije, het land van zijn ouders. „Zij kwamen met een plan dat ze jonge jongens wilde laten spelen. En ze wilden een stadion bouwen, dat volgend seizoen klaar is. De club had grote plannen, en dat sprak me echt aan.”

Het plaatje dat de club schetste, bleek uit te komen. Vanaf het begin kreeg Özyakup kansen om zich te laten zien. „In mijn eerste seizoen heb ik 28 wedstrijden gespeeld, en in mijn tweede jaar kwam ik ondanks een blessure tot 26 duels. Het is echt goed gegaan, ik ben echt blij. Afgelopen zomer heb ik ook mijn contract verlengd.”

Steun van Robin van Persie

Zoals de middenvelder heel secuur te werk ging bij zijn keuze voor Besiktas, deed hij dat vier jaar daarvoor ook met Arsenal. De geboren Zaandammer speelde op dat moment in de jeugdopleiding van AZ, en wist precies voor welke ploegen hij de Alkmaarse club eventueel zou willen verlaten. „Mijn vorige zaakwaarnemer zei dat Sampdoria uit Italië geïnteresseerd was. Maar ik vertelde hem dat ik alleen voor Arsenal of Barcelona naar het buitenland wilde.”

Tot zijn verrassing komt dat scenario al snel uit. Arsenal blijkt interesse te hebben en wil hem naar Londen halen. Özyakup besluit te gaan, maar dat was geen makkelijke beslissing. „Ik was nog maar vijftien en kon nog niet zo goed Engels. Het was wennen. In het begin had ik wel periodes dat ik op mijn kamer bij mijn gastgezin zat en dacht: wat doe ik hier nou? Mijn familie en vrienden zijn in Nederland, en ik zit hier.”

Özyakup zet door, en vindt ook steun bij de club. Doordat hij in zijn tweede jaar al af en toe met het eerste mag meetrainen, komt hij in contact met Robin van Persie, die zich over de jongeling ontfermt. „Robin begon me echt te helpen. Op trainingen stond hij in de spits en ik erachter. Dan leerde hij me hoe ik als middenvelder beter kon spelen. Hij zei bijvoorbeeld dat je naar voren moet kijken voordat je de bal krijgt, om te zien wat de spits doet.”

Özyakup vertelt dat Van Persie hem ook inspireerde met zijn toewijding. „Zo waren we een keer aan het trainen toen ik na afloop gelijk naar binnen wilde gaan. Toen zei hij: ‘waar ga je naartoe? Ga je niet extra voor jezelf trainen?’ Hij was de beste speler van de Premier League, maar wel extra aan het trainen. Als hij dat deed, wie ben ik dan om gelijk naar binnen te gaan?”

Ook buiten het veld ontwikkelden de twee een goede band. „We gingen weleens uit eten en ik kwam ook bij hem thuis. Af en toe waren er dingen waar ik persoonlijk over wilde praten, en daarvoor kon ik ook altijd bij hem terecht.”

In de zomer van 2012 verlieten beide voetballers Arsenal, maar Özyakup zegt dat hij nog regelmatig contact heeft met Van Persie. Hij heeft nog steeds veel aan de lessen van de aanvaller. Zijn tijd in Londen is sowieso een goede basis gebleken voor zijn tweede buitenlandse avontuur bij Besiktas.

„Ik wist dat het makkelijker zou gaan dan in Londen. Ik ben nu ook wat ouder, ik weet waarvoor ik het doe. Voordeel is ook dat ik de taal al kende en dat ik ook al meerdere malen in Turkije op vakantie was geweest.”

Onderschatting

Ook voetballend gezien heeft Özyakup zich snel aangepast. Hij zegt daarbij dat het niveau van de Turkse competitie nog weleens wordt onderschat. „In Nederland ziet men het niet zo veel, want het is niet vaak op tv. Maar in de wedstrijd tegen Feyenoord kon je vorige week het verschil zien. We waren veel feller en sneller in de duels. Het was een belangrijke overwinning voor ons. Maar we weten dat het hier vanavond een lastige wedstrijd gaat worden, want Feyenoord heeft heel goede individuele spelers.”

Het is nog niet zeker of Özyakup er zelf bij zal zijn. Vorige week liep hij een liesblessure op, en voor de wedstrijd van vanavond zal op het laatste moment worden gekeken of hij inzetbaar is. Als hij speelt, zal hij er alles aan doen om Feyenoord dwars te zitten en daarna ook de laatste voorronde door te komen. Zodat hij dan eindelijk zijn langverwachte debuut in het hoofdtoernooi van de Champions League kan maken.

    • Arthur Renard