Toenemende vrees voor inval Russen in Oekraïne

Poolse premier acht kans op ‘directe inmenging’ groot

De vrees voor een directe Russische interventie in de Donbass is de afgelopen dagen toegenomen. Na eerdere signalen van de NAVO over Russische troepenversterkingen aan de grens, zei de Poolse premier Tusk vandaag dat de kans op „directe inmenging” nu groter is geworden. Hij baseerde deze analyse op niet nader omschreven informatie.

De Oekraïense regering zegt dat de Russische krijgsmacht aan de grens weer oefeningen houdt. Daarbij zou volgens Kiev een honderdtal gevechtsvliegtuigen zijn ingezet. Moskou heeft niet gereageerd op deze aantijgingen.

Rusland zou eventuele actie kunnen beargumenteren met een beroep op de ‘catastrofale’ situatie in de Donbass. De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin kondigde vannacht in een spoedzitting van de Veiligheidsraad aan dat Moskou bereid is tot een „humanitair konvooi”. Met het oog op „maximale transparantie” zou die missie onder auspiciën van het Internationale Rode Kruis kunnen staan.

Eerder had minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken een min of meer vergelijkbare variant geopperd. Tien dagen geleden al meldde de Russische legerzender Zvezda dat zich ver weg in Oost-Siberië een ‘vredesmacht’ aan het voorbereiden was. De troepen zouden bestaan uit een motorbrigade, mariniers en pantservoertuigen.

Door de oorlog in de Donbass, die vannacht verder is geëscaleerd met een Oekraïense luchtaanval op Donetsk, zijn tot nu toe zeker 117.000 Oekraïners op de vlucht geslagen. Volgens directeur John Ging van de humanitaire afdeling van de VN heeft de strijd in Oost-Oekraïne tot nu toe 1.367 mensenlevens geëist. In de Veiligheidsraad, die door Rusland bijeen was geroepen, riep Ging gisteren op tot „onmiddellijke actie”.

Volgens de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) is er een relatie met de intensiteit van het oorlogsgeweld. Sinds het begin van het Oekraïense tegenoffensief na de verkiezing van de nieuwe president Petro Porosjenko eind mei is het aantal ontheemden met circa honderdduizend mensen toegenomen.

De Russische immigratiedienst komt met nog hogere aantallen. Sinds januari zouden 168.677 Oekraïners asiel hebben aangevraagd. In totaal hebben zich dit jaar circa 730.000 mensen in Rusland gevestigd, zegt de immigratiedienst. Of dit cijfer klopt, is nauwelijks te verifiëren. De meesten zijn niet opgevangen in vluchtelingenkampen bij de grens maar hebben gebruik gemaakt van het visumvrije regime tussen beide buurlanden. Ze kunnen dus onderdak hebben gevonden bij verwanten en vrienden. Voordat het conflict begon, woonden er officieel circa twee miljoen Oekraïens-taligen in Rusland.

    • Hubert Smeets