RvS: kosten opruimen drugsafval niet verhalen op eigenaar perceel

De brandweer verwijdert begin dit jaar twintig vaten vaten met vermoedelijk xtc-afval in een bos bij het Limburgse dorp Sint Odiliënberg, die daar onlangs zijn gedumpt. Foto ANP / Marcel van Hoorn

Het gemeentebestuur van Valkenswaard mag de kosten voor het opruimen van vaten met drugsafval niet verhalen op de eigenaresse van het perceel waar de vaten werden gevonden. Dat bepaalde de Raad van State vanochtend.

Volgens de Raad legde de gemeente onterecht de rekening bij de eigenaresse neer omdat zij geen betrokkenheid had bij het dumpen van het afval. Zij kan er derhalve niet verantwoordelijk voor worden gehouden.

De 44 vaten met drugsafval afkomstig van een xtc-laboratorium werden vorig jaar mei door onbekenden gedumpt op het terrein van de vrouw aan de Sil in Valkenswaard. De zoon van de vrouw vond de vaten en schakelde daarop de politie in.

De eigenaresse werd verzocht de vaten met giftige stoffenmet spoed te laten opruimen, anders zou de gemeente dat doen. De vrouw weigerde. Zij had die vaten daar niet gedumpt, zei ze. Ze heeft niets met drugs van doen, en bovendien kwam ze nauwelijks op het bosperceel.

Gemeente liet vaten direct verwijderen

Vanwege het acute gevaar voor bodemverontreiniging liet de gemeente Valkenswaard de vaten direct verwijderen. Ook werden er bodemmonsters genomen om vast te stellen of de bodem was verontreinigd. De kosten van deze actie - 53.000 euro - verhaalde de gemeente op de perceeleigenaresse. De vrouw tekende bezwaar aan. Het bezwaarschrift schoof de gemeente ter zijde. Zij vroeg vervolgens een oordeel aan de Raad van State.

In Brabant is het dumpen van drugsafval een groot probleem. Ongeveer 90 procent van alle drugsafval wordt gevonden in Noord-Brabant en, in mindere mate, Limburg. Vooral in die grensstreken zitten illegale xtc-laboratoria die met hun afval nergens heen kunnen.

    • Sheila Kamerman