‘Rusland heeft 20.000 manschappen bij de Oekraïense grens staan’

De plek in Donjetsk waar mogelijk Oekraïense raketten zijn geland.
De plek in Donjetsk waar mogelijk Oekraïense raketten zijn geland. Foto Reuters / Sergei Karpukhin

De NAVO zegt dat Rusland 20.000 militairen bij de grens met Oekraïne heeft gestationeerd. De NAVO vreest dat de troepen worden gebruikt om via een humanitaire of vredesmissie Oekraïne binnen te trekken. Ook de Poolse premier heeft die zorgen geuit.

NAVO-woordvoerder Oana Lungescu zei in een verklaring:

“We weten niet wat Rusland van plan is, maar we kunnen zien wat Rusland op de grond doet - en dat baart ons grote zorgen. Rusland heeft ongeveer 20.000 manschappen, die klaar zijn om ten strijde te trekken, verzameld aan de oostelijke grens van Oekraïne.”

Lungescu zei verder dat de situatie escaleert door de acties van Rusland en dat een diplomatieke oplossing zo verder weg komt te liggen.

Update 18:50 uur
De Amerikaanse minister van Defensie, Chuck Hagel, deelt de zorgen van de NAVO. Hagel was in Stuttgart voor overleg met zijn collega’s. Daar zei hij over een mogelijke invasie van Oekraïne door de Russen:

“Dat is natuurlijk een mogelijkheid. Als je ziet hoe de troepenmacht wordt opgebouwd en je ziet ook de staat en training van die troepen, hun materiaal dat ze langs de grens hebben opgesteld, dan is het een realiteit, het is een dreiging, het is een mogelijkheid - absoluut.”

Hagel zei dat we voorbereid moeten zijn op een verslechterende situatie in Oekraïne.

Ook de Poolse premier Donald Tusk meldde dat de dreiging van een Russische inval groter wordt. Rusland spreekt de troepenopbouw aan de grens tegen.

Het Oekraïense leger heeft intussen Donjetsk omsingeld. De separatisten beschuldigen Oekraïne van luchtaanvallen, maar de regering in Kiev ontkent. Bij de luchtaanval zouden twee inwoners van de stad gewond zijn geraakt.

‘Humanitaire situatie wordt alsmaar slechter’

John Ging, directeur van de humanitaire operaties van de Verenigde Naties, heeft de Veiligheidsraad vandaag gewaarschuwd dat de humanitaire situatie in het oosten van Oekraïne alsmaar slechter wordt. Elektriciteit en water zijn schaars, huizen zijn verwoest en hulpverleners vluchten weg, aldus Ging.

De bijeenkomst van de Veiligheidsraad was door Rusland aangevraagd dat de situatie dramatisch noemt. De Russische VN-ambassadeur Vitaly Churkin zei dat Rusland een humanitair konvooi naar Donjetsk en Loegansk wil sturen.

De Oekraïense ambassadeur bij de VN ontkende dat er een humanitaire crisis was, maar noemt de situatie wel serieus.