Rusland boycot groente en fruit uit Europa en VS, sector bezorgd

In een reactie op de sancties van de Europese Unie en de Verenigde Staten heeft Rusland besloten om een importverbod in te stellen op groente en fruit uit de sanctielanden. President Vladimir Poetin heeft de regering opgedragen een lijst samen te stellen met goederen die niet meer mogen worden geïmporteerd.

Foto AFP / Alexey Druzhinin

In een reactie op de sancties van de Europese Unie en de Verenigde Staten heeft Rusland besloten een importverbod in te stellen op groente en fruit uit de sanctielanden. President Vladimir Poetin heeft de regering opgedragen een lijst samen te stellen met goederen die niet meer mogen worden geïmporteerd.

Volgens de tekst van het decreet van Poetin moet de import van landbouwproducten uit de landen die sancties hebben opgelegd aan Rusland worden geblokkeerd of gelimiteerd gedurende een jaar.

Nederlandse export

Specifieke landen of producten worden nog niet genoemd, maar de overheidsdiensten kregen de oproep daar een lijst van samen te stellen. Wat precies de consequenties worden voor de Nederlandse landbouwsector moet nog blijken.

De totale export van de sector in Nederland bedroeg volgens het CBS vorig jaar bijna 78 miljard euro. Groenten en fruit, bloemen en planten, vlees en zuivel vormen de belangrijkste uitvoerproducten. In totaal wordt er volgens de belangenorganisatie voor tuinders en boeren, LTO, jaarlijks voor 1,5 miljard euro naar Rusland geëxporteerd.

Update 20:00 uur
De Russische veterinaire dienst heeft aangegeven gevogelte uit Amerika te gaan boycotten.

Update 21:55 uur
Belangenbehartiger LTO vreest voor grote gevolgen voor de sector in Europa en in Nederland. “Nederland is de op een na grootste exporteur van land- en tuinbouwproducten ter wereld. Rusland is een belangrijke afnemer”, stelt Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland, in een verklaring.

LTO steunt het beleid van de Nederlandse overheid en benadrukt dat dezelfde overheid ook consequent moet zijn in het opvangen van de gevolgen van dit beleid.

Importverbod om veiligheid Rusland te garanderen

Rusland is sterk afhankelijk van de voedselimport uit Europese landen. Nederland exporteert veel landbouwproducten naar Rusland, het zijn vooral de grote steden waar deze producten worden verkocht. Volgens het decreet wordt het importverbod ingesteld “met als doel de veiligheid van de Russische federatie te garanderen”.

Jaarlijks importeert Rusland voor 1 miljard dollar aan landbouwproducten uit de Verenigde Staten, in 2013 exporteerde de EU-landen voor 11,8 miljard euro aan landbouwproducten naar Rusland.

Op 29 juli stelde de EU economische sancties in tegen Rusland om het land te straffen voor de steun aan de rebellen in het oosten van Oekraïne.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei vandaag niet in te gaan op geruchten dat Rusland het luchtruim zou sluiten voor vliegverkeer uit Europa. Hij zei wel dat “onze partners in het Westen goed moeten denken aan hun burgers en bedrijven”.