Rosetta is in baan om komeet 67P/C-G.

Het is gelukt. De ruimtesonde Rosetta bevindt zich in een gecompliceerde baan op ongeveer 100 km hoogte om de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Al sinds 2004 op weg naar deze komeet, heeft de sonde vanmorgen om 11 uur Nederlandse tijd met een zes minuten durende stoot van de stuwraket zichzelf in de juiste baan gebracht. Maar pas tegen half twaalf klonk applaus in het hoofdkwartier van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in Darmstadt. Door de grote afstand (400 mln km) kwam het verlossende signaal dat de operatie gelukt was met een vertraging van 22 minuten binnen. De sonde zal de komende maanden steeds lager over de komeet schieten en in november de lander Philae op de komeet afzetten. De hoop is dat Rosetta tot eind volgend jaar informatie over de komeet naar de aarde zal sturen. (NRC)