Proces tegen Ecclestone stopt na schikking van 75 miljoen euro

Ecclestone gisteren in rechtbank
Ecclestone gisteren in rechtbank Foto AP

Formule-1 baas Bernie Ecclestone heeft een akkoord gesloten met de Duitse justitie: de Brit betaalt honderd miljoen dollar, bijna 75 miljoen euro, in ruil voor stopzetting van zijn proces wegens omkoping.

De 83-jarige Ecclestone stond in München terecht op verdenking van corruptie. Hij zou 33 miljoen euro hebben betaald aan een Duitse bankier om ervoor te zorgen dat de bank Bayern LB zijn belang van 47 procent in de Formule 1 zou verkopen aan een bevriende investeerder. De bankier zit een veroordeling van 8,5 jaar uit wegens corruptie en belastingfraude.

Het proces, dat wegens de status van Ecclestone als spin in het web van het Formule 1-racen veel aandacht trok, heeft drie maanden geduurd. Na alle getuigenverklaringen „beschouwde het hof een veroordeling niet als zeer waarschijnlijk”, zei Andrea Titz, woordvoerder van de rechtbank. Het akkoord betekent dat „er geen conclusie was over schuld of onschuld van de verdachte”.

„Bye bye”, zei Ecclestone gisteren tegen verslaggevers in de rechtbank. Later zei hij dat hij „een beetje een idioot” was om akkoord te gaan met zo’n hoge som, omdat hij dacht uiteindelijk te worden vrijgesproken. „Hoe dan ook, het is voorbij, dus het is in orde. Ik ben tevreden. Het is goed zo. Dit maakt het me mogelijk te doen wat ik het beste doe± de Formule 1 leiden.”

Voor zover bekend is de honderd miljoen dollar, de munteenheid waarin is geschikt, de hoogste schikking ooit in Duitsland onder deze formule, waarbij geen schuld wordt bekend. Eerder hebben onder anderen oud-bondskanselier Helmut Kohl, oud-minister Karl-Theodor zu Guttenberg en oud-wielrenner Jan Ullrich deze juridische mogelijkheid benut.

Volgens het zakenblad Forbes bezitten Ecclestone en zijn gezin ongeveer 3,1 miljard euro. (Reuters, AP, AFP)