Overname Time Warner was amper nog uit te leggen

21st Century Fox van Rupert Murdoch trekt miljardenbod in.

Overnamebod van Fox viel slecht bij beleggers
Overnamebod van Fox viel slecht bij beleggers

Rupert Murdoch zou vandaag iets uit te leggen hebben, en dat wist hij. Als zijn mediabedrijf 21st Century Fox vanmiddag zijn kwartaalcijfers presenteert, zouden beleggers maar één vraag hebben: hoe staat het met het overnamebod van 80 miljard dollar op Time Warner?

De overname van de eigenaar van onder andere CNN, AOL en Warner Brothers zou één van de grootste mediabedrijven ter wereld creëren. Tijdens het voorbereiden van de presentatie zouden Murdoch, zijn collega-bestuurders en hun adviseurs volgens ingewijden hebben vastgesteld dat ze op de vele vragen die beleggers en analisten zouden gaan stellen, geen erg overtuigend antwoord hadden.

Ze stelden vast dat de kans op succes van het bod steeds kleiner werd, en besloten vervolgens de overnameplannen maar helemaal af te blazen – een stap die op de beurs juichend werd ontvangen en leidde tot een flinke koerssprong van het Fox-aandeel.

Het was duidelijk dat beleggers een overname van Time Warner niet zagen zitten, zei Murdoch gisteren in een toelichting: sinds het bod zakte de koers steeds verder weg. Dat maakte het alleen maar minder aantrekkelijk om het bod – dat Time Warner vanaf het begin krachtig afwees – verder te verhogen.

Het aandeel Time Warner steeg juist, omdat beleggers speculeerden op een hoger bod van Fox. Omdat Fox deels in eigen aandelen zou betalen, werd de overname voor Fox-aandeelhouders steeds onaantrekkelijker. En nu is het niveau bereikt dat ook Murdoch het niet meer kon uitleggen.

Wat ook meespeelde, was dat de top van Time Warner weigerde met Murdoch in gesprek te gaan. Het contact bleef tot nu toe beperkt tot een kort telefoongesprek en een boze afwijzingsbrief. Maar Murdoch zou helemaal geen zin hebben in een vijandige overname: hij wilde op een normale manier met Time Warner onderhandelen.

Volgens ingewijden zou Time Warner pas willen praten als het bod fors hoger zou zijn, en voor een veel groter deel uit contanten zou bestaan. Nu bestond het voor tweederde uit aandelen Fox, dat zou dan eerder de helft worden. Om meer contanten te kunnen bieden, zou Murdoch zich fors in de schulden moeten steken – wat een flinke verzwakking van de balanspositie zou beteken. Dat wilde Murdoch juist vermijden.

De definitieve beslissing om het bod in te trekken zou afgelopen maandag in Los Angeles zijn genomen, na afloop van een bijeenkomst bij Fox Sports, het sportkanaal van 21st Century Fox. Murdoch twitterde nog een foto rond van zichzelf met Roger Goodell, de president van American Football-bond NFL, die hij die middag gesproken had.

Direct daarna had Murdoch een ontmoeting met zijn collega-bestuurders en besloten ze af te zien van een laatste poging om met Time Warner in gesprek te komen.

De conclusie luidde, aldus een ingewijde, dat samengaan met de grote concurrent een geweldige kans was, maar geen noodzaak. Een beslissing die gisteren werd bekrachtigd op een vergadering met het voltallige bestuur van 21st Century Fox, en direct daarna wereldkundig werd gemaakt.

Het aandeel Fox steeg daarna 11 procent op de beurs, Time Warner daalde met 14 procent. Fox gaat voorlopig geen grote overnames doen en koopt in plaats daarvan voor 6 miljard dollar eigen aandelen in – wat beleggers dan weer wel kunnen waarderen. (Bloomberg)

    • Jeffrey McCracken
    • Anousha Sakoui