Oud-minister Curaçao, verdachte in moordzaak Wiels, vrijgelaten

George Jamaloodin, tweede van links, tijdens zijn beëdiging als parlementariër in 2010.
George Jamaloodin, tweede van links, tijdens zijn beëdiging als parlementariër in 2010. Foto ANP/Prince Victor

Het Hof in Curaçao laat oud-minister van Financiën George Jamaloodin vrij. Hij werd eind vorige maand aangehouden voor betrokkenheid bij de moord op politicus Helmin Wiels, maar de rechter-commissaris ziet “nog onvoldoende ernstige bezwaren” tegen zijn vrijlating. Dat heeft het Openbaar Ministerie vandaag bekendgemaakt.

Het OM verdenkt Jamaloodin, naast politicus ook eigenaar van een beveiligingsbedrijf, en zijn halfbroer, de loterijbaas Robbie Dos Santos, ervan de moordenaars van Wiels te hebben ingehuurd. Dos Santos werd vrijdag al op vrije voeten gesteld. Beiden blijven verdachten in de zaak. Jamaloodin was uit protest tegen zijn gevangenhouding in hongerstaking gegaan, maar die duurde volgens justitiële bron maar één dag.

Proces ‘huurmoordenaars’ begonnen

In het onderzoek naar de uitvoering van de moord staan sinds maandag vier mannen terecht. Zij worden ervan verdacht Wiels vorig jaar mei in opdracht te hebben doodgeschoten op het strand bij Marie Pampoen, ten zuidoosten van Willemstad. Elvis K., die de moord in zijn bekentenis uitvoerig omschreef, trok die bekentenis op de eerste procesdag in. Hij zei dat hij onder druk was gezet door officier van justitie Gert Rip.

De man die volgens het OM in samenspraak met Jamaloodin de praktische uitvoering van de moord organiseerde heet Burney F. (43), schreef NRC-verslaggever in deze zaak Marcel Haenen gisteren.

Deze boomlange kerel is een van de vier verdachten in de rechtszaal. Officier van justitie Rip zei [maandag] dat het OM de strafzaak tegen hem wil aanhouden. De rechter zal hier donderdag een besluit over nemen. Tot nu toe zwijgt Burney F. maar justitie heeft het gevoel dat ze deze man nog aan de praat weten te krijgen over de opdrachtgevers als hij doorkrijgt dat hem nu onherroepelijk een heel lange celstraf wacht.

    • Laura Klompenhouwer