Oud-hoofdredacteur News of the World ook aangeklaagd voor meineed

Andy Coulson verlaat de Old Bailey Londen, eind juni, nadat hij schuldig is bevonden aan samenzwering om telefoons te hacken. Foto EPA/Will Oliver

Britse aanklagers hebben Andy Coulson, voormalig woordvoerder van premier David Cameron en oud-hoofdredacteur van schandaalkrant News of the World, aangeklaagd voor meineed. Hij zou in 2010 een valse getuigenis hebben afgelegd in een rechtszaak tegen een Schotse politicus, meldt persbureau AP.

Coulson zou hebben gelogen in de zaak tegen politicus Tommy Sheridan, die in 2010 zelf terechtstond voor meineed. Hij had ten tijde van het hoofdredacteurschap van Coulson het inmiddels opgedoekte News of the World aangeklaagd wegens smaad. De krant had geschreven dat Sheridan verwikkeld was in een seks- en drugsschandaal. In 2006 stelde de rechter Sheridan in het gelijk, maar een jaar later werd de politicus zelf opgepakt. Hij bleek te hebben gelogen over zijn escapades en werd veroordeeld voor meineed.

Nadat het afluisterschandaal bij News of the World naar buiten kwam, is de meineedzaak tegen Sheridon opnieuw onderzocht. Coulson zit nu een celstraf van anderhalf jaar uit voor samenzwering met het doel communicatie te onderscheppen. Hij was vandaag niet bij de zitting in Glasgow aanwezig. De volgende zitting staat gepland voor oktober.

    • Laura Klompenhouwer