Ophef over vertragingen en Gay Pride-boot van Corendon

EELDE - Het eerste vliegtuig vertrekt vanaf de nieuwe landingsbaan tijdens de officiele opening van de verlengde start- en landingsbaan op vliegveld Eelde. ANP REMKO DE WAAL
EELDE - Het eerste vliegtuig vertrekt vanaf de nieuwe landingsbaan tijdens de officiele opening van de verlengde start- en landingsbaan op vliegveld Eelde. ANP REMKO DE WAAL Foto ANP

Welk bedrijf wint of verliest op Twitter? De NRC Q 100 is onze lijst van de meest besproken Nederlandse bedrijven: bijgehouden door Coosto, toegelicht door NRC Q. Ook stelt Coosto met een automatische taalanalyse vast of er positief of negatief over bedrijven gesproken wordt. De ‘impressies’ geven het aantal tweets, én hun bereik, weer.

Over welke bedrijven werd vandaag het meest getwitterd?

Net buiten de top-5: Corendon trekt de aandacht met vliegtuigboot bij Gay Pride…


“Corendon boot tijdens Amsterdam Gay Pride groot succes”, kopt het filmpje van TravelPro, maar het succes was niet onverdeeld: de boot in de vorm van een (neergestort?) vliegtuig schoot sommige twitteraars in het verkeerde keelgat - zij zagen er een verwijzing naar de ramp met het toestel van Malaysia Airlines in Oekraïne in. De reisorganisatie hield hier rekening mee, zo blijkt uit een persbericht dat ze vlak voor het weekend verstuurde:

“Wij hebben de afgelopen twee weken regelmatig intern overleg gehad wat wij moeten doen naar aanleiding van de MH17 ramp. Varen we niet meer mee of passen we de boot aan? Na overleg met verschillende partijen, waaronder de organisatie van Gay Pride 2014, hebben wij besloten om toch mee te varen.”

Als eerbetoon aan de slachtoffers in Oekraïne droegen de gasten wel een zwart strikje, en werd er een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis.

Twitter avatar KoolhofR ReneK @RTLBoulevardnl die corendon boot is een schande

…maar de kans op vertragingen is groter dan bij concurrenten

Twitter avatar TravelbyKirsten Kirsten Karrenbeld Meeste kans op vertraging Corendon. Kans 2x zo groot als bij ArkeFly, Transavia http://t.co/ZSsyXUwTpG” Ik blijf het zeggen, goedkoop is..

RTL Nieuws zocht uit hoe groot de kans is op vertraging bij verschillende Nederlandse vliegtuigmaatschappijen, op basis van cijfers van EUclaim (dat klanten helpt bij het terugvragen van hun geld). Bij Corendon was dat in de maanden april-juni 1,08%, meer dan de 0,96% in 2013. Klinkt als een kleine kans, maar het is nog altijd veel meer dan bij concurrenten als ArkeFly en KLM.

    • Jacco Hupkens