Crowdfundgrap levert 55.000 dollar op

Zack Brown vroeg op 3 juli 10 dollar van donateurs op crowdfundplatform Kickstarter om een aardappelsalade te maken. Een grap op de site waar creatievelingen op zoek gaan naar financiering voor het maken van films, docu’s of gadgets.

Afgelopen weekend liep de donatieperiode af. Brown kan rekenen op 55.492 dollar aan donaties.

Bij talkshow Good Morning America vertelde de softwareontwikkelaar uit Ohio dat hij nog nooit aardappelsalade had gemaakt en het leuk vond om het een keer te doen. Eigenlijk dacht hij er hoogstens 50 dollar mee op te halen bij vrienden, maar het leverde hem wereldwijde aandacht op. Zijn idee werd schaamteloos – maar zonder succes – gekopieerd door anderen.

Met de ruim 55.000 dollar aan donaties gaat Brown nog steeds aardappelsalade maken, maar ook een aardappelsaladereceptenboek schrijven en een gratis toegankelijk feest geven voor „het hele internet”: PotatoStock 2014. De softwareontwikkelaar wilde een deel van het geld aan goede doelen besteden, dat mocht niet van Kickstarter. Het crowdfundplatform wil voorkomen dat donateurs onbedoeld doelen steunen waar het niet achter staat. Brown wil nu de opbrengsten van de verkoop van drank en eten op PotatoStock gebruiken om een daklozenfonds in Ohio te steunen.

    • Hans Klis