Niet alleen Imtech is nerveus en wat de dag verder interessant maakt

Nijmegen 21 okt 2003. Een wirwar van draden en kabels bij de aanleg van infrastructuur voor nieuwe verkeerslichtinstallatie in het centrum van Nijmegen. Een oudere werkman merkt een kabel met een viltstift Foto: HH/Ger Loeffen Foto HH

Geen tijd om al onze verhalen te lezen? Hier de selectie om vandaag aan te kunnen. En dat in drie minuten.

Toekomstscenario’s

Als gevolg van nieuwe onthullingen over een fraudeschandaal bereikte de koers van technisch dienstverlener Imtech gister een historisch dieptepunt van 37 eurocent. Gevolg: wilde speculaties onder beleggers over toekomstscenario’s.

Een beursexit, bedrijfsonderdelen verkopen, het hele bedrijf uit elkaar trekken - alles lijkt mogelijk. En niet alleen Imtech zelf maakt zich zorgen. Het bedrijf heeft aandeelhouders over heel de wereld. En dan zijn er nog de klanten.

Mannen met polo’s

Ze zijn inmiddels iconisch, de polo’s van Ralph Lauren. De simpele shirts met daarop het welbekende mannetje te paard vormden begin jaren ’70 de kiem van Laurens succes. Tegenwoordig bestaat zijn mode-imperium - met een jaarlijkse omzet van bijna 7,5 miljard dollar - uit twintig merken. Maar die polo, die blijft een van de pijlers.

Elastiekjes

Kate Middleton, Louis van Gaal en miljoenen anderen: allemaal dragen ze armbandjes van elastiekjes die zo bij de orthodontist vandaan lijken te komen. De Rainbow Loom, een bedenksel van de Amerikaan Cheong Choon Ng, is wereldwijd een hit. Alleen blijkt een patent aanvragen op elastiekjes lastig.

Technische schoenen

Sneakers met flikkerende lichtjes, hardloopschoenen met ingebouwde stappentellers. Kinderspel in vergelijking met een nieuwe generatie techschoenen. Die kunnen navigeren, muziek maken, energie opwekken. Oh, en hun eigen veters strikken. NRCQ zet zeven voorbeelden op een rij.

Slurp-app

Nee, de wijn-app Vivino is niet nieuw. Maar zoals dat gaat met apps worden ze pas écht nuttig als iedereen ze gebruikt. De afgelopen drie maanden maakte Vivino een flinke groeistuip door: meer dan 5 miljoen mensen geven inmiddels scores aan de wijn die ze drinken. Zo weet je ten minste zeker dat je écht een goed jaar in handen hebt.

En verder

NASA noemde het “mogelijk de meest complexe landing ooit” in de geschiedenis van robotruimtevaart. Inmiddels rijdt marsverkenner Curiosity (denk formaat kleine personenauto) alweer twee jaar rond op de rode planeet. Dat leverde de nodige beelden op. Én een selfie.

Bij ingenieursbedrijf Arcadis zoeken ze een Manager Contracting Water & Milieu. Een kopman die er al “meefietsend” voor zorgt dat miljoenencontracten worden binnengesleept. Voor het baggeren van grachten bijvoorbeeld. Of het bouwen van een nieuwe haven.

    • Eva Oude Elferink