Nederlandse missie in Oekraïne afgebroken, te gevaarlijk

Foto ANP / Lex van Lieshout

De repatriëringsmissie in Oekraïne wordt afgebroken. De veiligheidssituatie verslechtert met de dag, zei premier Rutte zojuist op een persconferentie.

“Het is niet zinvol om de repatriëringsmissie nu voort te zetten”, aldus Rutte, die de nabestaanden van de slachtoffers en de fractievoorzitters in de Tweede Kamer voor de persconferentie inlichtte over het besluit.

Hij zei verder:

“We hebben gedaan wat we konden onder de huidige omstandigheden. Iedereen zal het ermee eens zijn dat we onze mensen niet aan onnodige risico’s moeten blootstellen.”

De Nederlandse minister-president zei dat de belangrijkste gebieden de afgelopen dagen zijn doorzocht. Enkele resten zijn er gevonden, net als persoonlijke bezittingen.

Morgen vertrekt er een vlucht uit Charkov met gevonden bagage uit het gebied en ook bagage die eerder was gevonden en in een treinwagon lag.

Na de ramp zijn bijna alle lichamen geborgen

Dat er de afgelopen dagen weinig stoffelijke overschotten zijn gevonden, wijst er volgens Rutte op dat er vlak na de ramp meer is gebeurd in het bergen van de lichamen dan eerder was gedacht.

Het is niet zo dat alle Nederlanders het gebied verlaten, een klein team blijft achter in de regio om spullen te verzamelen die door Oekraïners worden afgegeven.

“We keren terug als we langere tijd in stabiele omstandigheden kunnen werken.”

Over drie weken duidelijk hoeveel lichamen zijn geborgen

Rutte hoopt over drie weken te kunnen laten weten hoeveel lichamen zijn geborgen. Er zijn zevenhonderd dna-monsters genomen die op dit moment worden onderzocht. Na dat onderzoek is duidelijk hoeveel slachtoffers zich in Hilversum bevinden. Hoeveel slachtoffers zijn geïdentificeerd, wordt elke vrijdag bekendgemaakt.

“Het feit dat we nu de crashssite verlaten, betekent niet dat de onderzoeken naar de toedracht en de opsporing ophouden. Ook richting de nabestaanden zeg ik: we stoppen nu, maar we stoppen niet.”

Zoektocht vanwege gevechten afgebroken

De Nederlandse, Australische en Maleisische experts moesten de zoektocht naar menselijke resten en persoonlijke bezittingen van slachtoffers van de vliegramp vandaag voortijdig afbreken omdat er in het gebied werd gevochten.

In het gebied waar vlucht MH17 neerstortte strijden Oekraïense regeringstroepen en pro-Russische separatisten om de macht. Het neergehaalde vliegtuig van Malaysia Airlines ligt midden in een voor beide kampen strategisch belangrijk gebied. Volgens de Oekraïense regering heeft het regeringsleger zich woensdag gehouden aan internationale afspraken om in het rampgebied zelf niet te vechten.

    • Alex van der Hulst