Nederlands onderzoeksteam Oekraïne flyert om hulp te vragen

Maleisische , Nederlandse en Australische experts doorzoeken het rampgebied van vlucht MH17 op menselijke resten en persoonlijke bezittingen .
Maleisische , Nederlandse en Australische experts doorzoeken het rampgebied van vlucht MH17 op menselijke resten en persoonlijke bezittingen . Foto ANP / Pierre Crom

Het onderzoeksteam in het oosten van Oekraïne heeft vandaag flyers uitgedeeld aan de bewoners van het dorp Rozsypne. De dorpsbewoners wordt daarin om hulp gevraagd bij het vinden van stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen van de slachtoffers van de vliegramp.

De Oekraïners worden ook uitgenodigd om te vertellen wat ze hebben gezien of meegemaakt van het neerhalen van het vliegtuig van Malaysia Airlines, meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie.

In een verklaring bedankte Pieter-Jaap Aalbersberg, de leider van de repatriëringsmissie, de Oekraïners al voor de hulp die ze verlenen, schrijft persbureau Novum. Zo helpen inwoners van Soledar, de uitvalsbasis van de onderzoekers, op vrijwillige basis bijvoorbeeld bij het koken van maaltijden.

Het repatriëringsteam is vandaag voor de zesde dag op rij bezig met zoek- en bergingswerkzaamheden. De Nederlandse, Australische en Maleisische experts krijgen daarbij hulp van de OVSE.

Maleisische premier: identificatieteam vordert

Het team dat de slachtoffers van de vliegramp in Hilversum identificeert, heeft inmiddels 150 complete lichamen en driehonderd lichaamsdelen onderzocht. Dat heeft de Maleisische minister van Volksgezondheid Datuk Seri Subramaniam vandaag tegenover het Maleisische staatspersbureau Bernama gezegd.

In totaal zijn zeshonderd delen uit 226 kisten onder de loep genomen, verklaarde de minister. Het team van forensische experts heeft op 450 delen een lijkschouwing verricht. Het zal volgens de bewindsman nog tot twee weken duren voordat alle lijkschouwingen zijn verricht. Op basis van dna-monsters van familieleden krijgen de slachtoffers weer een naam.

Nederland doet geen uitspraken over het identificatieproces, zolang de familieleden nog geen definitief uitsluitsel hebben gekregen. Elke vrijdag wordt bekendgemaakt hoeveel slachtoffers er zijn geïdentificeerd. Tot nog toe zijn er twee slachtoffers geïdentificeerd die de Nederlandse identiteit hebben.

Een team van meer dan tweehonderd specialisten werkt in de Hilversumse Korporaal van Opheusdenkazerne aan de identificatie van de slachtoffers die op 17 juli om het leven kwamen in het oosten van Oekraïne.

Lees ook ‘Voorbereiding helpt tegen trauma’(€)

    • Anouk Eigenraam