‘Onderzoek acties Israël in Gaza’

Er moet onafhankelijk onderzoek worden gedaan naar de proportionaliteit van het Israëlische ingrijpen in Gaza. Dat bepleitte minister Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) gisteren in een opiniestuk in NRC Handelsblad. „Israël heeft het recht op zelfverdediging en hanteert daarbij het uitgangspunt dat burgerslachtoffers zoveel mogelijk moeten worden voorkomen. Desondanks en ondanks de modernste wapens, wordt een zeer hoog aantal burgerslachtoffers gemaakt. De consequenties van de aanvallen op Gaza zijn dat hierbij VN-scholen en zelfs een ziekenhuis zijn geraakt. Dat is onaanvaardbaar en in strijd met de zorgvuldige handelwijze die het Israëlische leger zegt na te streven. Naar al deze incidenten zal onafhankelijk onderzoek moeten worden gedaan”, aldus Timmermans in het artikel. Israël en Hamas houden sinds gisterochtend een staakt-het-vuren in acht. Ze onderhandelen over een permanent bestand.

    • NRC