Marilyn Burns (1950-2014) werd door Texas Chainsaw Massacre cultheldin

Marilyn Burns in een scene in de film. Schermafbeelding YouTube

De horror-actrice Marilyn Burns is gisteren overleden, zo maakte haar familie vandaag bekend. Burns werd vooral bekend door haar rol in de horrorklassieker Texas Chainsaw Massacre, Daarmee werd ze een van de eerste scream queens in het genre van de horrorcultfilm.

Burns had tijdens haar studie aan de Universiteit van Texas in Austin al kleine filmrolletjes. Zo werkte ze mee aan de film van Brewster McCloud (1970) van Robert Altman, en ze werd de stand-in van Susan Sarandon in de film Lovin’ Molly (1974) van Sidney Lumet.

De Texas Chainsaw Massacre (1974) was haar eerste film waarin Burns de hoofdrol kreeg. De film, die gedraaid werd met een minimaal budget van een paar ton, werd in de filmzalen een groot succes hoewel de filmcritici uiterst gemengde recensies kreeg. De samenvatting van de film: een groepje vrienden belandt bij toeval in een voormalig slachthuis en wordt een voor een afgeslacht. Eigenlijk was het de eerste slashermovie vertelt NRC-filmrecensent Coen van Zwol:

“De Texas Chainsaw Massacre was in zijn soort baandoorbrekend. In normale horrorfilms werd tot dan toe altijd ‘aangekondigd’ wanneer een van de filmpersonages doodgaat. Een krakende trap, een deur die opengaat of een andere waarschuwing. Dit was de eerste film waarop het op geen enkele manier ingeleid wordt dat er iemand wordt vermoord. Iedereen kon ineens op elk moment doodgaan.”

Queen of scream

Burns is de enige overlevende in de film. Haar rol bestond het laatste half uur van de film voornamelijk uit: schreeuwen, zo schrijft Flavorwire in een top-15 van scream queens.

Het laatste shot waarin ze in de laadbak van een pickup truck ontkomt, helemaal onder het bloed, staat in het geheugen gegrift van horrorfans.

Toen de film Texas Chainsaw Massacre een cultstatus verwierf, kreeg Burns als scream queen ook een cultstatus. En het belang van een goede scream queen kan niet onderschat worden, zoals blijkt uit de film Blow Out (1981):

Burns: later realiseerde ik me dat het er raar uitzag

In een interview vertelde Burns in 2004 over de idiote omstandigheden waaronder de film gemaakt werd. Zo probeerden ze destijds echte dode dieren te gebruiken door ze te impregneren met formaldehyde. Maar dat ging niet helemaal goed. Ze vertelt dat ze zich later pas realiseerde wat een bizarre opnamen het geweest moeten zijn:

“Mijn God, ik rende door een bos terwijl ik achterna gezeten werd door iemand met een kettingzaag. Wat dacht ik? We struikelden en vielen. Een keer viel Gunnar en vloog de kettingzaag de lucht in. Pas later realiseerde ik me hoe gevaarlijk het was.”

Ze vond het niettemin heel spannend op een leuke manier, vertelde ze vorig jaar nog in een interview naar aanleiding van een van de remakes waar ze nog een gastrolletje in had.

Burns werd na de film een goede gegadigde voor andere films in het genre. Zo speelde ze in Eaten Alive (1977) en de tv-film Helter Skelter. En tot op het laatst kon ze niet genoeg krijgen van het genre. Behalve in de recente remakes was ze dit jaar nog te zien in de film Sacrament. Ook fans had ze tot vandaag de dag, en dat was niet in de laatste plaats vanwege het korte broekje dat ze droeg in Texas Chainsaw Massacre:

    • Anouk Eigenraam