Lopen we over een paar jaar allemaal op navigatieschoenen?

Foto Ducere Technologies

Een stappenteller in een hardloopschoen, smartwatches, Google Glass? Passé.

Enter: de slimme techschoen. Zeven keer de toekomst aan je voeten.

1. De navigatieschoen

Afgelopen week in het nieuws: de schoen die een einde maakt aan ongemakkelijke momenten op straat. Nooit meer de verkeerde kant op lopen met Google Maps op je telefoon, en daar pas achter komen als het bolletje de verkeerde kant op beweegt.

De schoenen en zolen van Lechal maken contact met je smartphone, trillen als je moet keren of afslaan en geven zelfs obstakels aan. Een mogelijk alternatief voor de blindenstok dus én minder gevaarlijk voor verdwaalde toeristen of sporters. Met extra features als een calorieën- en stappenteller en een waarschuwing als je je telefoon vergeet. Vanaf september te koop.

2. De energieschoen

Eigenlijk wonderlijk dat hier nog weinig mee is gedaan: in 2011 al ontwikkelden wetenschappers een schoenzool die energie haalt uit lopen en dat kan opslaan in een batterij. Daarmee kan - bijvoorbeeld - een telefoon worden opgeladen. Nu is er SolePower - zelfde principe, iets hipper en eind december verkrijgbaar.

In de tussentijd: de vijftienjarige Angelo Casimiro ontdekte onlangs hoe iedereen zelf zo’n energie-opwekkende zool zou kunnen maken. Moet je wel een beetje technisch inzicht hebben.

3. De Back to the Future-schoen

De toekomstschoenen van Marty McFly uit de film Back to the Future 2, uit het fictieve jaar 2015:


Die worden werkelijkheid. In 2011 bracht Nike al een editie van de Air Mag-schoenen uit, nu komen er zelfstrikkende veters bij. Staat gepland voor, jawel, 2015, zegt Nike-ontwerper Tinker Hatfield. Ziet er cool uit, maar heb je verder weinig aan.

4. De muziekschoen

In diezelfde categorie: Nike maakte ooit conceptschoenen met een cd-speler en boxen, en later schoenen die met een draad verbonden kunnen worden aan een muziekinstallatie.

Adidas dacht: dat kunnen wij beter. En draadloos.

5. De social media-schoen

Waar misschien meer toekomst inzit, is de voor de Olympische Spelen van 2012 ontworpen Social Media Barricade-schoen van Adidas. Een schoen met een klein LCD-scherm waarop Twitter-updates binnenkomen. Zo kunnen fans atleten aanmoedigen terwijl ze sporten.

Dat is misschien niet direct iets waar sporters naar uitkijken - tweets ontvangen tijdens het sprinten van de honderd meter. Maar wie weet ooit handig voor makkelijke communicatie tijdens een wedstrijd.

6. De motivatieschoen

Geen personal trainer meer nodig met deze motiverende schoenen van Google. Vorig jaar presenteerde het bedrijf ze als conceptsneakers. Het idee: bewegingen van de drager monitoren en op social media zetten. En ondertussen aanmoedigende (of bestraffende) teksten uit de schoen laten komen. In 250 talen. “Als stilstaan een sport was, was jij wereldkampioen.”

7. De levende schoen

Apple wil mensen gaan waarschuwen als ze nieuwe schoenen nodig hebben. En nog beter, maar ver in de toekomst: schoenen die nieuwe schoenen overbodig maken. Gemaakt van ‘protocellen’.

Deze synthetische cellen kunnen volgens ontwerper Shamees Aden “toekomstige materialiteit drastisch revolutioneren”. In essentie zijn het niet-levende cellen die zich wel gedragen als levende - en zichzelf herstellende - cellen. De schoenen zouden op de voet gevormd worden uitgeprint met een 3D-printer en zich aanpassen aan de ondergrond en de (weers)omstandigheden.

‘s Nachts worden ze in vloeistof gehangen en weer helemaal opgebouwd. Iedere dag als nieuw dus. Science fiction? Voorlopig wel. Het conceptuele prototype is er, de echte schoen nog (lang) niet. Aden hoopt op 2050.

Tot slot: de kans dat de belschoen en de stofzuigschoen dat halen, is klein.

    • Anouk van Kampen