Loomen = een weefbord + wat elastiekjes. Kun je daar patent op aanvragen?

ROTTERDAM - Een verzameling loombandjes op tafel. Door middel van een weefraam en kleine gekleurde elastiekjes kunnen onder andere armbandjes worden gemaakt. ANP XTRA MARTIJN BEEKMAN
ROTTERDAM - Een verzameling loombandjes op tafel. Door middel van een weefraam en kleine gekleurde elastiekjes kunnen onder andere armbandjes worden gemaakt. ANP XTRA MARTIJN BEEKMAN Foto ANP

Louis van Gaal, de prinsesjes, en zelfs Kate, de vrouw van de Britse prins William dragen ze, samen met miljoenen anderen: armbandjes van elastiekjes die zo bij de orthodontist vandaan lijken te komen. Vorig jaar was de loom in de Verenigde Staten een hit, dit jaar ook in Nederland. Met behulp van een weefbord maken kinderen met de elastiekjes armbandjes, ringen en sleutelhangers.

De Rainbow Loom is bedacht door de Amerikaan Cheong Choon Ng (46), nadat hij zijn dochters had zien prutsen om armbanden te maken. Hij ontwierp in 2010 een bord met plastic buisjes waarop de elastiekjes worden aangespannen en met een haak in verschillende patronen kunnen worden geknoopt.

Hoe groot is het succes?

Miljoenen borden en elastiekjes gingen er dit jaar over de toonbank, zegt importeur IT Netherlands. Die levert officiële Loom-producten aan ketens als Intertoys, Bart Smit en Blokker. Sinds vorig jaar september heeft Choon meer dan 1,2 miljoen beginnerspakketten verkocht. In Nederland kost zo’n startset 19,90 euro.

De sets zijn nu op de markt in in zestien landen, waaronder Groot-Brittannië , Australië en Nieuw-Zeeland. Choon zou met Choon’s Design LLC inmiddels ruim vijftig miljoen dollar (37 miljoen euro) hebben verdiend. Hij investeerde in 2010 tienduizend dollar in zijn beginnende bedrijf, dat nu naar verluidt 135 miljoen dollar waard is.

Mag iedereen loomingsets verkopen?

Andere bedrijven in de VS verkopen inmiddels eigen loomingsets. Vorig jaar juni kreeg Choon in de VS een patent voor de c-vormige sluitingen die nodig zijn om de elastiekjes bij elkaar te houden. Een paar maanden daarna klaagde hij de speelgoedwinkel Zenacon en de ketens LaRose Industries en Toys ‘R’ Us aan, omdat ze inbreuk zouden maken op dit patent.

Onterecht, volgens LaRose: de technologie waarmee de elastiekjes in zogenoemde Brunniaanse knopen worden geweven, bestaat al sinds 1800. Haak en elastiekjes zijn evenmin nieuw te noemen. Daarnaast claimt LaRose dat het ontwerp voor het loombord en de sluitingen echt anders in elkaar zitten dan die van Choon.

De aanvragen voor een internationaal patent op de loom en andere accessoires lopen nog. Choon zal een van de patenten best kunnen binnenslepen, denkt Bjorn Grootswagers van React, een organisatie die bedrijven (ook dat van Choon) helpt bij het bestrijden van nepproducten.
“Als product is de loom helemaal nieuw, dus er bestaat een grote kans dat het patent daarvoor eraan komt”, zegt hij. Tot nu toe zijn er volgens hem alleen exacte kopieën van de loomsets bij de douane in beslag genomen.

“De merknaam Rainbow Loom is beschermd en er zijn ook al modelrechten toegekend. Daarnaast heeft Choon auteursrechten op bijvoorbeeld de verpakking en gebruiksaanwijzingen. Dus als bedrijven die gebruiken, treden we op.”

En de elastiekjes zelf, mag iedereen die verkopen?

Ondertussen zijn op markten, braderieën en in winkelketens als Action wel allerlei merken elastiekjes voor de loom te vinden. Of daar een patent op te krijgen is, is maar de vraag. Qua ontwerp valt er niet veel te onderscheiden, in kwaliteit wel, zegt directeur Laurens Treur van importeur IT Netherlands.

“De andere bandjes breken veel sneller af, hebben niet dezelfde rekbaarheid en verkleuren snel.”

Ook hebben de bandjes volgens Treur niet het verplichte CE-keurmerk en voldoen ze dus niet aan Europese veiligheidsnormen. Dat laatste zegt de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit niet te kunnen bevestigen. Feit is dat de officiële bandjes 4,99 euro kosten voor een pakket van 300 stuks, bij Action kost hetzelfde aantal 0,79 euro.

    • Stefanie Amirkhan