Londense burgemeester Johnson stelt zich verkiesbaar voor Lagerhuis

Boris Johnson naast een oorlogsveteraan tijdens een herdenkingsceremonie van D-Day in Londen afgelopen mei.
Boris Johnson naast een oorlogsveteraan tijdens een herdenkingsceremonie van D-Day in Londen afgelopen mei. Foto EPA / Facundo Arrizabalaga

De populaire burgemeester van Londen, Boris Johnson, wil zich in 2015 verkiesbaar stellen voor het Lagerhuis. Dat meldden Britse media. Johnson, lid van de Conservatieven, zat eerder al in het Britse parlement, van 2001 tot 2008.

De Londense burgemeester, die geldt als een mogelijke concurrent voor de Britse premier Cameron, twijfelt al jaren over een terugkeer naar het Lagerhuis. Cameron reageert op Twitter enthousiast op het nieuws:

Twitter avatar David_Cameron David Cameron Great news that Boris plans to stand at next year’s general election - I’ve always said I want my star players on the pitch.

Maar volgens NRC-correspondent in Londen Titia Ketelaar zal Cameron niet per se blij zijn met het nieuws:

“Johnson is een stemmentrekker, dus je zou zeggen dat is mooi voor de Conservatieven. Maar hij kan een gevaar voor Cameron zijn. Het is een publiek geheim dat hij ooit nog een keer premier wil worden. Hij heeft die ambitie altijd gehad.”

Eerder zei Johnson nog dat hij in Londen wilde blijven, waar hij nu halverwege zijn tweede termijn zit als burgemeester. Waarom zou hij nu van gedachten zijn veranderd?

“Dat is speculeren, maar je kan geen partijleider worden en of premier zonder dat je lid bent van het Lagerhuis. Kennelijk ziet hij nu mogelijkheden om premier te worden en partijleider. Dat betekent ook dat hij weinig vertrouwen in Cameron heeft als partijleider.”

Johnson is minder populair onder parlementsleden

Hoe groot schat Ketelaar zijn kansen in op het premierschap?

“Hij is populairder onder gewone kiezers dan onder Lagerhuisleden. Die herinneren hem nog uit zijn tijd dat hij eerder in het parlement zat en schaduwminister was en toen maakte hij niet een beste beurt. Door beschuldigingen van een buitenechtelijke relatie werd hij destijds afgezet als vice-voorzitter van de partij.”

Johnson moet nog wel wat weerstand intern in de partij overwinnen.

“Hij heeft altijd de lachers op de hand altijd, daarmee trekt hij veel gewone kiezers, maar binnen de partij zijn er mensen die hem niet serieus vinden. Er zal heel goed gekeken worden naar wat hij in Londen heeft bereikt. Hij claimt verschillende successen, maar die zijn eigenlijk ingezet door zijn voorganger of niet waargemaakt, zoals de belofte van betaalbare woningen. Als hij daar een goed rapportcijfer voor krijgt, maakt hij een goede kans.”

Johnson moet overigens eerst nog een kiesdisctrict vinden. In een verklaring zei Johnson vandaag dat hij nog niet weet namens welk kiesdistrict hij een Lagerhuiszetel zal proberen te halen:

“Ik zal proberen een plek te vinden om me kandidaat te stellen. Ik zal proberen ergens in 2015 een plek te vinden.”

Lees ook ‘Burgemeeester Boris, eenmanssmeltkroes’(€).

    • Anouk Eigenraam