Levenslang geëist tegen verdachte van moord op politicus Wiels

Tegen de 37-jarige Elvis K. is gisteren op Curaçao een levenslange celstraf geëist wegens het doden van politicus Helmin Wiels, vorig jaar. Volgens officier van justitie Gert Rip is K. een gewetenloze huurmoordenaar die ook nog twee andere mannen op het eiland heeft doodgeschoten.

Rip hecht er geen waarde aan dat de verdachte begin deze week bekentenissen over de moord op Wiels introk die hij eerder aflegde tegenover de politie. De officier zegt voldoende ondersteunend bewijs te hebben. Zo is het moordwapen op aanwijzing van de echtgenote van K. gevonden. Een analyse van Elvis’ mobiele telefoon bewijst dat hij op 5 mei 2013 ten tijde van de moord op de plaats van het delict was. De verdachte heeft de moorden bovendien toegegeven in gesprekken met vriendinnen. Hij toonde ze de plekken waar hij zijn slachtoffers doodschoot. In een enkel geval maakte hij een foto van het lijk om de uitbetaling van zijn geld te verzekeren.

K., die de eis onbewogen aanhoorde, heeft alleen al in Nederland een strafblad van zeventien pagina’s. Hij handelde in drugs en pleegde overvallen. Uit de psychiatrische rapportage blijkt dat hij „narcistische en antisociale trekken” heeft. De verdachte werkte amper mee aan gedragsonderzoek. „De psychiater stelde steeds vragen over mijn vader, moeder en mijn kinderen. Daar ben ik niet van gediend en daar zal ik nooit op antwoorden.”

Volgens de advocaat van de verdachte, Olga Saleh-Kostrzewski, moet het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk worden verklaard. Waar zij niet bij was, zou justitie haar cliënt en diens echtgenote op ontoelaatbare wijze onder druk hebben gezet. Dit zou zijn gebeurd door die echtgenote te laten weten dat Elvis vreemdging, waarna hij de moord bekende.

Rip ontkent dat er iets onrechtmatigs is gebeurd. Elvis zou zelf te kennen hebben gegeven dat zijn advocate niet mocht worden geïnformeerd. Hij zou haar niet hebben vertrouwd.

Deze week staan nog drie verdachten terecht die een rol zouden hebben gespeeld bij de moord op Wiels. De rechter doet 29 augustus uitspraak. Een eventuele celstraf zal Elvis K. in Nederland uitzitten. Zijn veiligheid kan in een cel op Curaçao niet worden gegarandeerd.