Koerdische strijders vallen jihadisten IS aan in noorden Irak

Koerdische strijders beschieten jihadisten van IS in het noorden van Irak.
Koerdische strijders beschieten jihadisten van IS in het noorden van Irak. Foto Reuters / Rodi Said

Koerdische strijders hebben vanochtend in het noorden van Irak de aanval ingezet op jihadisten van de Islamitische Staat (IS). Dat heeft een hoge Koerdische functionaris gezegd tegen persbureau Reuters. De Koerden zouden de IS-strijders hebben aangevallen in een stadje op zo’n 40 kilometer van de Koerdische regionale hoofdstad Arbil.

De Koerdische functionaris Jabbar Yawar zegt dat de Koerden, die zich bedreigd voelen door de opkomst van ISIS in Irak, hun tactiek hebben gewijzigd. “We zijn van het defensief nu in het offensief gegaan”, aldus Yamar. De functionaris bevestigde dat de Koerden bij hun strijd tegen ISIS samenwerken met het regeringsleger van de shi’itische premier Al-Maliki.

De samenwerking tussen de Iraakse Koerden en Maliki is opvallend omdat beide partijen de afgelopen jaren met elkaar overhoop lagen over olie-inkomsten, budgetten en landkwesties. Een onverwachts offensief van IS afgelopen weekend dwong de Koerden en Maliki echter weer te gaan samenwerken tegen de opkomst van de jihadisten, die erin slaagden strategische delen van Irak in het grensgebied met Syrië te veroveren.

Tienduizenden yazidi’s met dood bedreigd

Tienduizenden burgers - vooral yazidi’s - sloegen op de vlucht, maar kunnen niet ontsnappen omdat ze omringd zijn door de ISIS-jihadisten. Volgens een woordvoerder van de geloofsgemeenschap stelden de sunnitische extremisten de yazidi’s in de plaatsen Sinjar en Zumar een ultimatum. Zij konden zich tot de islam bekeren, een speciale belasting betalen of hun biezen pakken. Als zij hier geen gehoor aan zouden geven, zwoer IS hen te doden. Eerder stelde de terreurbeweging christenen in Mosul voor dezelfde keuze. Ook daar sloegen tienduizenden mensen op de vlucht.

Politicus bevestigt samenwerking Koerden onderling

Een Koerdische politicus die persbureau AFP sprak bevestigde ook dat de Iraakse Koerden steun krijgen van Koerdische strijders uit buurlanden als Turkije en Syrië. Dat is een opmerkelijke ontwikkeling, want de Koerden hebben juist een geschiedenis van onderlinge rivaliteit, schreef onze correspondent in het gebied Marloes de Koning gisteren in NRC Handelsblad (€):

Koerden in Syrië, die delen in het noorden van het land in handen hebben en daar ook onder druk staan van de IS, schoten de Iraakse Koerden te hulp om te zorgen voor een doorgang tussen de Koerdische gebieden in beide landen, waarlangs in het nauw gedreven vluchtelingen weg kunnen. Maandag deed de gewapende guerrilla-beweging van de Turkse Koerden, de PKK, bovendien een oproep aan ‘’alle Koerden’ om schouder aan schouder te staan en te helpen bij de strijd in Irak. De PKK opereert vanuit kampen in de bergen in Noord-Irak en vanuit Turkije.

Luchtaanval Mosul eist zestig levens

Een luchtaanval van het Iraakse leger op de Iraakse stad Mosul heeft vanmiddag aan zestig vermoedelijke soennitische strijders het leven gekost, zo meldde de Iraakse staatstelevisie vanmiddag. Mosul is in handen van sunnitische opstandelingen.

    • Pim van den Dool