Kijk hier hoe ruimtesonde Rosetta aankomt bij komeet ‘P67’

Een artist impression van de ruimtesonde Rosetta.
Een artist impression van de ruimtesonde Rosetta. Foto EPA / ESA

De Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) staat op het punt ruimtegeschiedenis te schrijven. Na een reis van tien jaar en 6 miljard kilometer bereikt ruimtesonde Rosetta vandaag zijn bestemming: de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Volg hier de livestream van zijn aankomst.

Update 11.29: De ruimtesonde is in een baan om de komeet aangebracht, meldt ESA.

De ruimtesonde, die op zonne-energie draait, zal op zo’n honderd kilometer afstand van de komeet arriveren. Dit ongeveer vier kilometer grote brok ijs en gesteente bevindt zich momenteel op ongeveer 400 miljoen kilometer van de aarde. Rosetta gaat de komeet een paar maanden gezelschap houden, terwijl deze de zon nadert en na 13 augustus 2015 weer van de zon afdraait. Dat de sonde meereist met de komeet, is ook nog nooit gebeurd.

Het is de bedoeling dat de ruimtesonde metingen verricht en onderzoekt waar in november veilig de onbemande verkenner Philae kan landen. Met de informatie die de verkenner verzamelt hopen wetenschappers zo meer te weten te komen over het ontstaan van onze aarde en de oorsprong van ons zonnestelsel, schreef NRC-medewerker Eddy Ternach gisteren:

Kometen worden gezien als primitieve restanten uit de tijd (ruwweg 4,6 miljard jaar geleden) dat brokken ijs en gesteenten samenklonterden tot planeten. Daarna kunnen komeetinslagen een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het ontstaan van de aardse oceanen. En kometen hebben wellicht ook de complexe moleculen aangedragen die cruciaal waren voor het ontstaan van leven.

Volg hier de livestream:

Komeet is ontstaan uit hetzelfde stof en gas als de aarde

Rosetta zal onder andere het stof en gas onderzoeken dat de komeet uitstoot. De komeet is ontstaan uit dezelfde wolk van stof en gas als de aarde. Ook de samenstelling van het ijs van de komeet wordt geanalyseerd, vertelt missiemanager en astrofysicus van ESA Fred Jansen aan persbureau Novum:

“Water komt in twee varianten: gewoon water en zwaar water. De verhouding daartussen leert ons of het water op aarde afkomstig is van kometen als deze.”

Computeranimatie van de ruimtesonde en de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Foto EPA / ESA

De landing van de onbemande verkenner Philae op de komeet in november zal straks het tweede hoogtepunt zijn van de missie:

“De landing is voor ons de kers op de taart. Tachtig procent van de informatie die wij nodig hebben komt van Rosetta zelf.”

Rosetta heet naar Egyptische stad

Sinds de lancering in 2004 trok de sonde meerdere malen langs de aarde en reisde vervolgens langs Mars en Jupiter om daarna een bijna drie jaar lange winterslaap te houden. Begin dit jaar ontwaakte Rosetta weer om het laatste en belangrijkste deel van haar tocht te voltooien. Rosetta reist tot eind 2015 mee met de komeet, daarna is de brandstof op.

De sonde is vernoemd naar de Egyptische stad Rosetta, waar eind achttiende eeuw de Steen van Rosetta werd gevonden. Door de steen konden de Egyptische hiërogliefen worden ontcijferd. Het project begon in 1993 en heeft ruim een miljard euro gekost.

Lees ook Ruimtesonde Rosetta bereikt eindelijk komeet ‘badeend’.