Jammer opa Wim, dit zit er niet meer in

Een leuk tekstje laten zien na een doelpunt? Daar krijgen voetballers vanaf nu een gele kaart voor.

Foto AFP
Foto AFP

In de haven van Liverpool werden halverwege de jaren negentig in één klap honderden arbeiders ontslagen. Triest, vond Robbie Fowler, spits van de gelijknamige voetbalclub. En dat liet hij weten nadat hij een goal maakte – via zijn ondershirt. Met het woord ‘dockers’ betuigde hij zijn sympathie met de havenarbeiders. Zijn actie is een klassiek voorbeeld geworden.

In Nederland kan dat komend voetbalseizoen niet meer. De KNVB verbiedt eredivisievoetballers om een ondershirt te tonen met een persoonlijke, politieke of religieuze boodschap. Dat heeft de voetbalbond deze week bekendgemaakt op de jaarlijkse scheidsrechtersbijeenkomst. Daarin volgt de KNVB regelgeving van de FIFA. Laten spelers wel zo’n shirt zien, na bijvoorbeeld een doelpunt, dan krijgen ze een gele kaart. Die straf geldt nu al wanneer spelers hun shirt uittrekken op het veld.

Voorheen mocht bijna alles op het ondershirt – behalve ongegeneerd reclame maken voor een persoonlijke sponsor. Zo feliciteerde Robin van Persie op die plek zijn opa. De Rotterdamse spits van Manchester United scoorde en trok zijn shirt omhoog: ‘Happy 91st Opa Wim’.

En Patrick Pothuizen, verdediger van NEC, gebruikte zijn ondershirt voor een geintje. Pothuizen vestigde in 2010 een nationaal record met zijn 84ste gele kaart. Na de overtreding hield hij even zijn shirt omhoog. Daarop een grote gele kaart met nummer 84.

Voetballers gebruiken het ondershirt niet alleen voor grapjes en felicitaties.

‘Free Palestine’ liet Sevilla-spits Frédéric Kanouté al eens zien. En ook Egyptenaar Mohamed Aboutrika bemoeide zich met het Israël-Palestina conflict. Op het ondershirt dat hij droeg tijdens de Africa Cup van 2008 stond ‘Sympathize with Gaza’.

Dat is nou precies wat de FIFA níét wil zien op de velden. Voetbal moet gevrijwaard zijn van politiek gewin en religieuze standpunten, vindt de voetbalbond. Al sinds Robbie Fowler zich achter de ontslagen havenwerkers in Liverpool schaarde, let de voetbalbond daarop. Fowler kreeg destijds een geldboete. Maar de FIFA mag alleen straffen uitdelen bij internationale competities als de Champions League.

Niet iedereen is blij dat de KNVB meegaat in de lijn van de FIFA. Directeur Edwin Lugt van eredivisieclub Go Ahead Eagles liet al aan RTV Oost weten dat hij het een „belachelijke” regel vindt. In het voetbal zijn veel meer misstanden,” zegt hij. „Laat ze zich daarmee bezighouden.”

    • Fabian van der Poll