Israël wil wapenstilstand verlengen, Hamas ontkent akkoord daarover

Een Palestijnse man staat in het puin van een platgebombardeerde woning in Rafah. Ondertussen probeerden de Palestijnse en Israëlische afvaardigingen tot een akkoord te komen in Kairo.
Een Palestijnse man staat in het puin van een platgebombardeerde woning in Rafah. Ondertussen probeerden de Palestijnse en Israëlische afvaardigingen tot een akkoord te komen in Kairo. Foto AFP/Said Khatib

Israël is naar eigen zeggen bereid het staakt-het-vuren dat gisteren in Gaza inging onvoorwaardelijk te verlengen. De Egyptische Hamasleider Moussa Abu Marzouk ontkent op Twitter echter dat er sprake is van een akkoord over verlenging van het bestand.

Israëlische functionarissen verklaarden tegenover persbureau AFP dat vertegenwoordigers van beide kanten in Kairo overeenkomst proberen te bereiken over een duurzaam einde aan het recente geweld in Gaza. Egypte probeert al sinds het begin van de onlusten tussen Hamas en Israël te bemiddelen over een bestand. “Israël ziet geen obstakels om het staakt-het-vuren onvoorwaardelijk te verlengen”, verklaart één bron nu tegenover AFP.

Na vanavond nog 24 uur

Het huidige bestand in Gaza ging gisteren om 8.00 uur in en duurt tot dezelfde tijd op vrijdag. Egyptische bronnen hielden tegenover persbureau Reuters vol dat gesprekken over een duurzaam bestand nog gaande zijn.

De onderhandelingen worden morgen hervat. Beide kanten hebben daarin zo hun eisen. Hamas wil een einde aan de Israëlische economische blokkade van de Gazastrook, die nadat Hamas er in 2007 de macht greep werd ingesteld. Daarnaast moet de Egyptische sluiting van de enige grenspost die niét naar Israël leidt worden opgeheven. Israël wil dat Hamas, een fundamentalistische politieke beweging met een militaire vleugel, volledig wordt gedemilitariseerd.

De afgelopen vier weken zijn bij de Israëlische operatie om een eind te maken aan Hamas’ raketaanvallen ruim 1.800 Palestijnen om het leven gekomen, in grote meerderheid burgers. Aan Israëlische zijde vielen bijna zeventig doden, onder wie drie burgers.

Lees ook: Het is even rustig in Israël en Gaza, maar hoelang? En wat nu?