Inmiddels bijna 600 doden na aardbeving China

Deze man uit Longtoushan verloor zes kinderen bij de aardbeving.
Deze man uit Longtoushan verloor zes kinderen bij de aardbeving. Foto Reuters

Het dodental van de zware aardbeving in het zuiden van China is opgelopen tot 589, een flinke stijging ten opzichte van een dag eerder. Dat heeft er alles mee te maken dat reddingswerkers op plekken hebben kunnen komen die eerst ontoegankelijk waren. Volgens het bestuur van de provincie Yunnan zijn 2.400 mensen gewond geraakt, schrijft persbureau AP.

De aardbeving van afgelopen zondag, met een kracht van 6,1, is de zwaarste in jaren in China. AP citeert een kolonel die zegt dat de vrees er is dat er mensen zullen zijn die ze nooit onder het puin vandaan zullen kunnen halen, maar dat er hoop is om nog overlevenden te vinden.

Reddingswerk bemoeilijkt

Veel lichamen werden de afgelopen dag gevonden in kleine boerendorpjes in de bergen, boven de belangrijkste steden. Duizenden militairen en honderden vrijwilligers zijn naar de getroffen regio Ludian in Yunnan gegaan om mogelijke overlevenden onder het puin vandaan te halen. Aardverschuivingen en hevige regen hebben reddingswerkzaamheden bemoeilijkt. De aardbeving trof een gebied met steile heuvels en smalle wegen, niet voorbereid op al het verkeer van de hulpdiensten.

De regio is vatbaar voor aardbevingen. In 1970 kwamen er bij een beving met een kracht van 7,7 in Yunnan minstens 15.000 mensen om het leven. In september 2012 kwamen bij bevingen 81 mensen om.

    • Frank Huiskamp