In een kwartet moet je beste vrienden zijn

Tijdens het Orlando Concours in Kerkrade nemen kwartetten uit Japan tot Rusland het tegen elkaar op. Ook het Lazarus String Quartet aast op de hoofdprijs.

Voor een concours studeert het Lazarus String Quartet acht uur per dag.
Voor een concours studeert het Lazarus String Quartet acht uur per dag. Foto Lazarus String Quartet

6.000 euro winnen – dat is het doel. En als dat niet lukt, dan op zijn minst een leuke tijd hebben en wat leren. Het Lazarus String Quartet uit Nieuw-Zeeland is neergestreken in Kerkrade om het Orlando Concours te winnen. De vier nemen het op tegen zeven kwartetten uit landen van Japan tot Rusland.

Ze zijn samen opgegroeid in Christchurch, op de Britse eerste violist na, vertelt celliste Alice Gott (23). Toen ze in hun thuisland een concours wonnen, bestond de prijs uit een studietraject in Engeland. Uiteindelijk kwamen ze in Hannover terecht, waar ze nu een speciale opleiding volgen voor strijkkwartetten.

Hoe bereiden ze zich voor? „We hebben ons tien dagen teruggetrokken in een landhuis in Normandië”, zegt Gott – glanzend rood haar, sterk Nieuw-Zeelands accent. „We studeerden zeven, acht uur per dag.” Zwaar? „Nee. Dit is wat we willen. We willen het beste kwartet worden. Het geeft voldoening als je aan een stuk werkt en het helemaal klinkt zoals je wilt.”

En nee: er wordt niet alleen gemusiceerd. Bij de vraag of ze wel eens een biertje drinken, brult Gott het uit van het lachen. „We zijn serieuze musici, maar we zijn ook mensen.” Kunnen ze elkaar nog wel zien na zulke intensieve repetities? „Ja. Je kunt alleen in een kwartet spelen als je beste vrienden met elkaar bent. Voor ons voelt het als familie. We zijn niet anders gewend.”

Vanmiddag moeten ze. Om half vijf zijn ze aan de beurt in de oude bibliotheek in rococostijl van de Abdij Rolduc. Ze staan als één na laatste kwartet op het programma. Om 18.10 uur stipt volgt het juryberaad. Ze spelen Haydn en het Vierde strijkkwartet van Bartók. Wat in de volgende ronde wordt gespeeld, staat al vast: Schumann, of Brahms. Van de acht gaan er zes door naar de tweede ronde.

Als ze ook dat overleven, staan ze zaterdag in de finale in Theater Heerlen. Dan moeten ze het lastige Strijkkwartet nr. 11 van Beethoven spelen. En een eigen stuk naar keuze van na 1940. Gott wil al wel verklappen wat dat wordt: het strijkkwartet van Witold Lutoslawski.

Mochten ze niet winnen, dan zullen ze niet treuren. Niet voor niets is hun kwartet vernoemd naar de bijbelse figuur Lazarus, die volgens het Johannesevangelie door Jezus werd opgewekt uit de dood. „We komen er wel overheen”, aldus Gott.

    • Merlijn Kerkhof