Immigranten willen gesprek, senator Rand Paul maakt zich uit de voeten

Al ruim een jaar zoeken immigranten van wie de ouders hen ooit illegaal de VS binnensmokkelden, zelfbenoemde DREAMers, de confrontatie met Republikeinen over hun immigratiebeleid. In Iowa troffen er twee onder anderen senator Rand Paul. Die lijkt echter bij het horen van het onderwerp het gesprek te ontvluchten.

Al ruim een jaar zoeken immigranten van wie de ouders hen ooit illegaal de VS binnensmokkelden, zelfbenoemde DREAMers, de confrontatie met Republikeinen over hun immigratiebeleid. In Iowa was het de beurt aan politicus Steve King, een echte hardliner. Aan tafel bij hem Rand Paul, een van de namen die genoemd worden als mogelijk Republikeins presidentskandidaat. Keurig schudt hij de twee immigranten de hand, maar als ze zich voorstellen als DREAMers, neemt hij nog snel één hap van zijn hamburger en loopt hij weg.

Een opvallend moment, want hij lijkt eerder in de beelden die er van de confrontatie gemaakt zijn geen haast te hebben. De video deed om die reden online dan ook snel de ronde. De twee DREAMers, Erika Andiola en Cesar Vargas, lijken trouwens ook vooral met King te willen praten. Volgens Slate is er waarschijnlijk geen Congreslid dat meer uitgesproken is in zijn afkeur van ook maar enige legalisering van immigratie dan hij.

Dus het opmerkelijk haastige vertrek van Paul is voer voor analyse. The Washington Post schrijft dat de video op zijn minst een inkijkje geeft in hoe gevoelig immigratie als onderwerp is voor Republikeinen. De krant schrijft online in een ander stuk over het voorval dat het ook raar is dat Paul niet zou willen praten met de immigranten, gezien zijn veel mildere positie over immigratie dan King:

“Why wouldn’t Paul stand up and exclaim, “Then vote for me!”? He was an early and rather consistent voice in favor of DREAM Act legislation. This would have been a great time to make a connection and improve the image of his party, exactly what he aims to do.”

Als hij het bewust heeft gedaan, waar het door de video de schijn van krijgt, dan is dat ook volgens de krant niet hoe je als politicus op dat niveau moet reageren; die hoort met zowel voor- als tegenstanders van zijn beleid te kunnen praten. Zeker als je je wellicht voorbereidt op een nationale campagne, met het oog op verkiezingen in 2016.

‘Nee hoor, ik had een interview’

Volgens het Paul-kamp is het slechts schijn dat hij bewust wegloopt, slechte timing. Een assistent van Paul zegt tegen The Washington Post dat hij een andere media-afspraak had en daarom opstond. Paul zelf zei op Fox News in reactie op de video iets van soortgelijke strekking:

“Now you know my life, my life on the campaign trail. But about five minutes before that or two minutes before that the video doesn’t show that another reporter came up and said will you do an interview. And I said I need to take a couple more bites and we’ll do an interview, and then I was told we had to leave and I had to do the interview.”

Hij verzekert Fox News-anchor Greta Van Susteren dat hij normaal graag het gesprek aangaat over immigratie en benadrukt dat hij openstaat voor hervorming van het immigratiebeleid. Dat kan volgens hem alleen als de grens wordt beveiligd. “President Obama doet dit illegaal.”

Pijnlijk gesprek

De focus ligt vooral op de, zeg, vijf seconden van het ogenschijnlijke weglopen van Paul, maar daarna volgde nog een minutenlang gesprek tussen de twee DREAMers en King. Ook dat is de moeite waard, vooral omdat het niet de meest fijnzinnige woordenwisseling is. Andiola en Vargas willen tegen King zeggen dat ze het er niet mee eens zijn dat hij werk maakt van het afschaffen van de zogenoemde DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), het werk van de regering van Obama.

Door middel van dit opportuniteitsbeginsel, het besluit om bepaalde mensen voor een strafbaar feit (het illegaal in de VS zijn) niet te vervolgen in het licht van het algemeen belang, kunnen de DREAMers bijvoorbeeld wel werken, een ziektekostenverzekering krijgen en worden ze voor een periode beschermd tegen mogelijke uitzetting.

King ontkent vooral dat hij dit wil en maakt het gesprek nogal pijnlijk door herhaaldelijk te zeggen tegen de immigranten, die al hun hele leven in de VS wonen, dat ze ‘goed Engels kunnen’, als aanloop bedoeld om ze duidelijk te maken dat hij verkeerd begrepen is. Ook vraagt hij ze of ze drugssmokkelaars zijn.

Immigrantenprobleem

In de VS is immigratie momenteel weer een veelbesproken onderwerp. In de afgelopen maanden, zo schreef persbureau AP eind juli, zijn er meer dan 60.000 kinderen uit Centraal-Amerika zonder begeleiding van hun ouders de grens van de VS overgestoken.

Het Huis van Afgevaardigden stemde vier dagen geleden in met 694 miljoen dollar (519 miljoen euro) aan extra middelen voor de beveiliging van de Amerikaanse grens.

    • Frank Huiskamp