Ik drink minder en ga amper uit eten

Paul de Kuyper (28) is oprichter van online muziekplatform Gigstarter. Hij brengt bands in contact met cafés en podia. Met zijn vriendin woont Paul in een huurhuis in Amsterdam.

None
Foto peter de krom

‘Ik heb bedrijfskunde gestudeerd. Als ik als zakenman aan de slag was gegaan had ik het vierdubbele verdiend van wat ik nu krijg. Maar daar ligt mijn passie niet. Ik word juist blij van de combinatie van bedrijfskunde en muziek. Bij Gigstarter komt dat goed samen.

„Ik heb het samen met een vriend opgezet. Het is een online platform waarop cafés, restaurants en podia gemakkelijk nieuwe artiesten kunnen vinden voor een optreden. Je ziet zo vaak dat een kroeg moeite heeft met het regelen van een goede line-up. Met Gigstarter willen we dat veranderen. De artiest of de band schrijft zich in op gigstarter.nl en als ze worden geboekt verdienen wij een percentage van 10 procent die bij de boeking zit inbegrepen.

„We zijn in 2012 begonnen dus we zitten nog in de start-upfase, ik verdien niet veel. Door crowdfunding heb ik de financiering rond gekregen en betaal ik mezelf 1.250 euro netto per maand uit. Voor die tijd teerde ik in op mijn spaargeld en deed ik als freelancer nog wat salesklussen om rond te kunnen komen. Ook speel ik zelf in de band Nootmuskaat, zo nu en dan treden we op. Ik speel gitaar en zing. Dat verdient niet bijzonder veel, ongeveer 100 euro per maand.

„Zo’n 150 acts bieden zich nu via Gigstarter aan, en we hebben een aantal boekingen per maand. Ook organiseren we optredens voor kleine festivals. Ik denk dat ik in de nabije toekomst meer ga verdienen.”

‘Ik verdien niet veel, maar ik heb ook niet veel nodig. Ik woon met mijn vriendin in een klein appartement in De Pijp in Amsterdam, de huur is niet zo hoog. En aangezien we alle vaste lasten delen, ben ik daar niet veel geld aan kwijt. Ik zorg er wel voor dat ik qua eten en drinken niet te veel uitgeef. We doen boodschappen bij de Lidl of de Dirk, we gaan nauwelijks uit eten en ik drink een stuk minder alcohol sinds ik niet meer studeer.

„Omdat ik voor Gigstarter veel onderweg ben, heb ik wel een auto nodig. Vaak combineer ik het verspreiden van flyers of een bezoek aan iemand die heeft geboekt met iets leuks. Dan ga ik bijvoorbeeld even naar het strand. Ook gebruik ik de wagen voor het vervoeren van materiaal als we optredens organiseren via Gigstarter. De auto staat op mijn eigen naam, niet op die van het bedrijf. Doordat ik de wagen deel met mijn vader en mijn broer scheelt het in de kosten. De verzekering, het onderhoud en de parkeervergunning delen we met z’n drieën.

„Mijn ouders wonen in Spanje dus in vakanties zijn we vaak daar. Dat scheelt geld en het is een fijne plek om naartoe te gaan. Naast muziek doe ik in mijn vrije tijd aan windsurfen. Op zich is dat een vrij dure bezigheid, maar het merendeel van de spullen had ik in mijn studententijd al gekocht en daar kan ik nog wel even mee vooruit.”

    • Liza Titawano